Erdogan kiosztotta Merkelt a közös sajtótájékoztatón

„Az iszlamista terror kifejezés elszomorítja a muszlimokat” – mondta a török elnök a német kancellár szavaira reagálva.

Csütörtökön Ankarában tanácskozott Angela Merkel német kancellár és Recep Tayyip Erdogan török elnök a menekültkérdésről és a terrorizmus elleni együttműködés fejlesztéséről, de terítéken voltak a kétoldalú gazdasági kapcsolatok és a július 15-i puccskísérlet hatásai is.

„Részletesen tárgyaltunk az iszlamista terrorizmus elleni harcról, és a terrorizmus minden formájáról, beleértve a PKK ( Kurdisztáni Munkáspárt ) által előidézett terrorizmust is” – mondta Merkel a sajtótájékoztatón, ahol azt is bejelentette, hogy a jövőben szorosabb lesz az együttműködés a két ország között.

Erdogan elnök azonban szigorú arccal hallgatta végig Angela Merkelt, majd amikor megszólalt, kritikával illette a szóhasználatát.

„Az iszlamista terror kifejezés mélyen elszomorítja a muszlimokat. Ez a kifejezés nem helyes, mert az iszlámot és a terrort nem jó összemosni. Az iszlám jelentése: béke. Kérem, ne használjuk tehát, mert amíg valaki ebben a formában említi, addig ki kell állnunk vele szemben. Mint muzulmán elnök ezt nem fogadhatom el” – mondta Erdogan, reagálva a német kancellár szavaira. Azt is megjegyezte, hogy ha az Iszlám Állam terrorszervezet miatt fogalmaznak így, az is szomorú és helytelen a többi muzulmánra nézve.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez