Ahol bíróság tiltotta be a Valentin-napot

Tegnap jött ki a döntés: egész Pakisztánban tilos a Valentin-nap nyilvános megünneplése. A Legfelső Bíróság határozott így.

Egyből szabályozta is, hogy konkrétan mit nem szabad. Például a sajtó még csak utalást sem tehet az ünnepre. A rendelkezés az egész országra vonatkozik – írja a dpa német hírügynökség.

Tavaly még csak felhívás volt, mégpedig az államfőtől, Mamnoon Hussaintól. Ebben ez állt, hogy azért ne emlékezzen meg senki a Valentin-napról, mert az nem muzulmán, hanem nyugati szokás. Nincs köze a pakisztáni kultúrához, ezért kerülni kell.

A mostani határozott tiltás egy buzgó honpolgár petíciójának “köszönhető”. Egy bizonyos Abdul Waheed beadványának, aki azt kérte, hogy a bíróság helyezze törvényen kívül már a Valentin-nap említését is, szerinte ugyanis az írott és az elektronikus sajtó is úgy viselkedett a korábbi években, mintha a helyi kultúra része volna a szerelem ünnepe.

Pakisztán a jelek szerint nem szereti a szeretet ünnepét. Ami magukról a pakisztániakról nem mondható el: ugyanolyan őrület volt mostanáig ott is ezen a napon, mint annyi helyen a világon, szív alakú rózsakompozíciókkal és lufikkal, piros plüssállatokkal és csokikkal. Igaz, mások már évek óta felvonulásokon követelték azt, hogy mentsék meg az ifjúságot a bűntől, tiltsák be a Valentin-napot. Most megkapták, amit akartak. Ha bármelyik privát tévécsatorna is azzal kacérkodott volna, hogy valami romantikus filmet ad ma este, akkor sürgősen műsort kellett változtatnia.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez