Élőben tudósított, aztán meghalt Moszulnál a fiatal kurd újságírónő

Shifa Gardi mindössze 30 éves volt. Az iraki kurd Rudaw tévének dolgozott.

Egy út szélén elhelyezett bomba ölte meg, miközben az iraki erők előretöréséről tudósított Moszul nyugati részéből, ahol még az Iszlám Állam az úr.

Irakban férfiak uralta szakma az újságírás, pláne a haditudósítás. Shifa Gardi fehér hollónak számított, keményen meg kellett küzdenie azért, hogy bekerülhessen a zárt klubba. A robbanás az operatőrét, Junisz Musztafát is megsebesítette.

Közben az iraki csapatok továbbra is kemény ellenállásba ütköznek Moszul nyugati felében, pénteken sikerült először bejutniuk oda október óta tartó offenzívájuk során. Az Iszlám Állam harcosai eltökélten próbálják megtartani iraki erősségüket. A kormányerők csak nagyon lassan tudnak előrehaladni, folyton autóbombáktól, mesterlövészektől és felfegyverzett drónoktól kell tartaniuk – idézte az AP a különleges erők egyik hadnagyát. A terv az, hogy elvágják az ISIS utánpótlását és kapcsolatot teremtsenek a már teljesen felszabadított keleti városrésszel.

Shifa Gardi naponta tudósította a Rudaw televíziót a moszuli offenzíváról, az utóbbi napokban már magából a városból – közölte weboldalán a csatorna. Amely megemlékezésében felidézte azt az esetet is, amikor a fiatal nő egy sebesült nyulat talált. Azt mondta, hogy a nyúl alultáplált, ezért magához vette, hogy táplálja és kezelje, aztán átadja az állatvédőknek.

Fotó: Rudaw

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez