Egy japán hajóflotta 333 csukabálnát ejtett el tudományos kutatás címen az Antarktiszon

Japán rendszeresen alkalmazza ezt az indoklást a kereskedelmi bálnavadászatra – állítja egy jogvédő szervezet.

Az 1986-os nemzetközi tiltás ellenére a világon több országban gyilkolják továbbra is a bálnákat. Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, Norvégiában idén jóval több bálna kifogására adtak engedélyt, mint tavaly, most pedig Japán borzolja a kedélyeket: egy japán hajóflotta az Antarktiszon vadászott, ahonnan 333 csukabálna tetemével tértek vissza.

Ezzel csak az a baj, hogy Japán rendszeresen “tudományos kutatás”  címen végzi a kereskedelmi bálnavadászatot, az ökológiai célzattal leölt bálnák ugyanis szerintük kivételt képeznek a tilalom alól. Állatvédő szervezetek azonban azt állítják, hogy az ilyen akciókon elejtett bálnák is a piacokon kötnek ki, ahol húsukat értékesítik a kereskedők.

Japánban – bár az elmúlt években veszített népszerűségéből – még mindig a kultúra része a bálnahús fogyasztása, ami miatt kevés esély van rá, hogy a jövőben teljesen megszűnjön a bálnavadászat. Korábban úgy tűnt, hogy a miniszterelnök, Abe Sinzó elkötelezett a bálnák megvédése mellett, ennek ellenére azonban újabbnál újabb hírek látnak napvilágot a japán hajóflották ténykedéséről a nemzetközi vizeken. Teszik ezt annak ellenére, hogy egy korábbi esetben a Nemzetközi Bíróság már megállapította: a japán hajóflották nem tudományos célzattal ölik a bálnákat tömegesen az Antarktiszon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez