Törvény a gyerekházasság ellen Németországban

Érvénytelenítsék azokat a külföldön kötött házasságokat, ahol a menyasszony vagy a vőlegény 16 év alatt van! Ha a házas felek 16 és 18 év közöttiek, akkor a bíróságnak kell eldöntenie: vajon a házasság érvényes-e Németországban is.

Ezt tartalmazza az a törvényjavaslat, melyet a kormány készített elő Berlinben. Az ok: a több mint egymillió muzulmán bevándorló, aki az elmúlt két év során érkezett Németországba.

A hivatalos kimutatások szerint csak nagyon kevés ilyen házasság van az új bevándorlók között: összesen 1475. Ezek között viszont található 361 olyan házasság, ahol az asszony fiatalabb, mint 14! Ezeket a házasságokat azonnal érvénytelenítik majd, mihelyt a parlament megszavazza az új törvényt.

Németországban a törvény kimondja: a házasságkötés alsó korhatára 18 év. Kivételes esetben elfogadható az is, ha a menyasszony még nincs 18, de elmúlt már 16 éves. Muzulmán országokban gyakori a gyereklányok férjhez adása olykor jóval idősebb férfiakhoz. Ilyenkor általában a szülők döntenek, a menyasszonyt csak ritkán kérdezik meg.

A törvény életbe lépése után a gyerekfeleségek a szociális hálózathoz kerülnek majd, ahol megfelelő támogatásra találhatnak, hogy újrakezdjék az életüket Németországban, ahol a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, függetlenül attól, hogy a saját hazájában mi a társadalom és az állam által elfogadott szokás.

Fotó: a Bundestag ülésterme / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez