Üzbegisztánból jött a stockholmi merénylő?

A rendőrség letartóztatott egy férfit, akinek a csuklyás képét rögtön közzétették a merénylet után. A térfigyelő kamerák képe alapján Stockholm északi részén fogták el a férfit, akit a terrorakció elkövetésével gyanúsítanak.

A rendőrség nem mondott róla túl sokat, csak annyit közöltek, hogy elfogtak egy másik gyanúsítottat is, aki valószínűleg bűntársa volt a merénylőnek. A svéd sajtó arról ír, hogy a csuklyás férfi Üzbegisztánból érkezett Svédországba. A teherautót ellopta egy közeli étterem elől, majd belehajtott a tömegbe a Királynő utcában, mely Stockholm egyik legnépszerűbb sétáló utcája.

Négy ember meghalt és 15 megsebesült. Hasonló merénylet volt nemrégiben Londonban a Westminster hídon és Nizzában tavaly július 14-én a híres tengerparti sétányon. A londoni merényletnek 5, a nizzainak 86 halálos áldozata volt. Az Al-Kaida először 2010-ben javasolta először ezt a módszert az iszlamista terroristáknak, akiknek a fő célja a pánikkeltés. Előszeretettel választanak ki szimbolikus helyeket és időpontokat: Stockholmban a hétvégi bevásárlás kezdetén következett be a támadás, Berlinben a karácsonyi vásár idején, Nizzában a nemzeti ünnepen, stb.

Üzbegisztán, a Szovjetunió egykori tagköztársasága valaha a muzulmán civilizáció egyik központja volt: Buhara és Szamarkand ezer évvel ezelőtt tudásban előrébb jártak, mint Európa. Avicenna, a híres orvos-filozófus, aki Buharában született, olyan könyvet adott ki, melyből évszázadokon át oktatták az orvostudományt a nagy európai egyetemeken. A Szovjetunió bukása után (1991) Karimov, az egykori kommunista vezető vaskézzel kormányozta az országot. Brutális diktatúrája megakadályozta az iszlamista terrorszervezetek létrejöttét.

Sokezer fanatikus fiatal emigrált Pakisztánba és a Közel-Keletre, hogy részt vegyen az iszlamista szervezetek harcában. Pakisztánban egy egész üzbég dandár harcol a tálibok soraiban. Nem kizárt, hogy a csuklyás merénylő is azok közé a fanatikus üzbég fiatalok közé tartozik, akik hazájuktól távol hajtanak végre terrorakciókat. A svéd miniszterelnök, Stefan Lofven televíziós beszédben közölte a világgal: Svédország ragaszkodik a maga demokratikus és liberális rendszeréhez és nem hagyja, hogy ezen a gyűlölet uralkodjon el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez