Félmillió gyereket fenyeget az éhhalál Nigéria északkeleti részén

Erre hívja fel a figyelmet az ENSZ humanitárius megbízottja, aki megpróbálja koordinálni a különböző segélyakciókat a helyszínen. A svéd Peter Lundberg a párizsi Le Monde-ban közölt drámai beszámolót a helyzetről Nigéria északkeleti részén.

Ezen a vidéken teljes a káosz, mert a Boko Haram fegyveresei szinte szabadon garázdálkodhatnak. Régebben a hadsereget és a rendőrséget támadták elsősorban, de ma már a védtelen polgári lakosság jelenti a fő célpontot. Ezt mutatják a lányrablások, falvak kifosztása és a lakosság elűzése. Az ENSZ megbízottja látott egy egyéves kisfiút az egyik kórházban, aki mindössze hat kilós volt! Édesanyjával együtt menekülésre kényszerült. Ráadásul azt a kórházat, ahol először kezelték, lerombolták a Boko Haram dzsihádharcosai.

Az ENSZ főtitkára februárban arra kérte a gazdag államokat, hogy egymilliárd dolláros segélyalapot hozzanak létre az afrikai éhínség megakadályozására. Ebből egyelőre 485 millió dollár gyűlt össze. Jelenleg félmillió gyereket fenyeget az éhhalál Nigéria északkeleti részén. Nigéria nem képes segíteni, mert az olajárcsökkenés óta az állami költségvetés összeomlott. Tegyük hozzá, hogy ehhez a hatalmas korrupció is hozzájárult. A helyzet viszont az – állapítja meg az ENSZ humanitárius megbízottja -, hogy a félmillió gyerekből minden ötödik biztosan éhen hal, ha nem érkezik gyors segítség. Nigéria északkeleti részén 26 millió ember él a válságövezetben. Nemzetközi segítség nélkül rájuk éhezés, illetve esetleg éhhalál vár – hangsúlyozza az ENSZ megbízottja, aki megpróbál minél több embert megmenteni Nigéria északkeleti részén.

Fotó: Le Monde

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez