Hawaii egyik strandja már úszik a szemétben

Több tonna hulladékot sodor partra a víz, így az egyik helyi strand inkább hasonlít egy szemétdombra, mint pihenőhelyre.

A Hawaii-szigetek elsősorban a természeti szépségükről híresek, az elmúlt pár évben ott készült sokkoló felvételek azonban a legjobb bizonyítékok arra, hogy mit tesz bolygónkkal az emberi felelőtlenség és a környezetszennyezés. A Kamilo Point, a Nagy sziget egyik délkeleti strandja szó szerint úszik a szemétben, és jelenleg a világ egyik legszennyezettebb partjaként tartják számon, amit mi sem bizonyít jobban, mint a gúnyneve: Plastic Beach – azaz műanyag part.

Hajkefék, öngyújtók, pet palackok és halászhálók tömkelegei vetődnek itt a szárazföldre, ami a lesújtó látvány mellett az óceán szennyezettségéről alkot sokkolóan őszinte képet. Április egyik hétvégéjén a Huffington Post szerint a Hawaii Wildlife Fund dolgozói közel 7 tonna ( 6800 kg ) szemetet gyűjtöttek ott össze, és a helyiek is folyamatosan tisztítják a területet, szélmalomharcot folytatva a természettel – a víz ugyanis újból és újból partra veti a több ezer tonna – többnyire műanyag – szemetet.

Ha a vizeink szennyezése ilyen mértékben növekszik, egy előrejelzés szerint 2050-re nagyobb tömeget tesz majd ki a tengerekben és óceánokban lévő műanyagmennyiség, mint maga az ott élő halak tömege. A hosszútávú megoldás pedig a tengerek és óceánok tisztításán túl a műanyag hatékonyabb újrahasznosításában, a gyártás során keletkező hulladékmennyiség csökkentésében, a gyárak hulladékpolitikájának és a vásárlási szokásoknak a megváltoztatásában rejtőzhet. Amire nagy szükség is van, ha nem akarunk szó szerint úszni a szemétben.

00hawaii

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez