Kémlelhetik-e a csillagászok az eget a szent vulkán tetejéről?

Hawaii a csillagászati projektek egyik kedvelt célpontja szunnyadó vulkánjai és fényszennyezéstől mentes égboltja miatt. Hónapok óta nehezíti viszont az egyik tervezett óriásteleszkóp építését, hogy a hawaii lakosok szerint a konstrukciós helyszín szent hely. A múlt heti újbóli munkafelvételt ismét meghiúsították.

A nemzetközi hírügynökségek beszámolói szerint a kutatók abban reménykednek, hogy a Harmincméteres Teleszkóppal mintegy 13 milliárd fényévre tekinthetnek vissza az űrbe, és információkat szerezhetnek az univerzum korai éveiről. A demonstrálók nem könnyítik meg a dolgukat.

A teleszkóp építése márciusban indult a Nagy-szigeten magasodó Mauna Kea csúcsa közelében, hétévnyi környezeti tanulmány és nyilvános meghallgatások után. A földterület a Hawaii Egyetem kezelésében van, amely kiadta a Harmincméteres Teleszkóp-projektnek.

Csakhogy a helyszínt az őslakos hawaiiak megszenteltnek tartják. Bevallásuk szerint nem is a teleszkóp ellen demonstrálnak, azzal nem értenek egyet, hogy a szunnyadó tűzhányóra telepítsék. Emiatt áprilisban felfüggesztették a konstrukciót, miután a csúcsra vezető utat blokkoló demonstrálók egy részét letartóztatták. Múlt hét szerdán ismét megkezdték volna a munkát, ám ezt az egyébiránt békésen tüntetők ismét meghiúsították. A projekt közleménye szerint néhány embert letartóztattak, és a munkálatokat folytatni igyekeznek, amint egyezségre jutottak a demonstrálókkal.

Istenek lakhelye, emberek nyughelye

A 4025 méteres Mauna Kea Hawaii és a Csendes-óceán legmagasabb hegye. (Mellette található a Mauna Loa csúcsa, amely csupán 35 méterrel alacsonyabb.) A Mauna Kea Hawaii szigetének 23 százalékát teszi ki, és negyedik legaktívabb vulkánja. A legidősebb ismert kőzetek mintegy 237 ezer évesek, a hegy kora a becslések szerint egymillió év.

A vulkán jelenleg szunnyad, utoljára megközelítőleg 4500 éve ébredt fel. Alkalmanként jellemzőek rá földrengések, ezek azonban inkább a tektonikus törésekhez, mintsem a magma mozgásához köthetőek. A téli csapadék megtapad a csúcson, jó néhány centiméteresre duzzad, innen kapta a hawaii Mauna Kea nevet, ami annyit tesz, Fehér-hegy. Valamikor gleccsereknek is otthont adott, a becslések szerint az utóbbi 100 ezer évben legalább háromszor.

A Mauna Kea, vagy eredeti nevén Mauna a Wakea megszentelt hely a hawaii lakosoknak. A Wakeát gyakran „égi atyaként” fordítják, és a hawaii emberek ősatyjaként tisztelik. A hawaii teremtésmítoszok szerintPapahānaumoku földanya és Wākea égi atya hozta létre a szigeteket, elsőként Hawai’i-t. A Mauna Keátkupunának (vénnek), avagy elsőszülöttnek tartják, ennélfogva nagyra becsülik.

Míg úgy hiszik, Poli’ahu istennő otthona, a helyszínt Lilinoe és Waiau hawaii istenségekhez is kötik. A tűzhányó csúcsát az istenek birodalmának tekintették, az ókori időkben kapu, avagy tiltott hely volt mindenkinek, kivéve a legmagasabb rangú főnököket és papokat. Alkalmanként a hawaii ali’i (király) is megteszi a hegycsúcsig vezető hosszú utat. A legutóbbi királyi látogató Emma királynő volt 1881-ben, a hatórás utat követően megmerítkezett a szent Waiau-tóban, hogy megfiatalodhasson. A Waiau vizét Kāneistenséggel hozzák kapcsolatba, és az is jól dokumentált, hogy a vizet manapság is használják az őslakos gyógyítók, emellett különféle szertartásokban is szerepet kap.

A teleszkóp helyszíne ellen tiltakozók többször kiemelték, hogy a Mauna Keán eltemetettek nyugalmát is megzavarja az építkezés. A szunnyadó vulkán legfelsőbb zónáinak egyikéről – pu’u avagy salakkúp – megerősítették, hogy síroknak ad otthont, ezért is nevezik a helybeliek Pu’u Mākanakának, ami szó szerint annyit tesz „emberekkel teli hegy”. További négy ilyen képződményben szintén nyughelyek lehetnek. Sőt, a hawaii szájhagyomány szerint a Mauna Kea lankáin is nyugszanak halottak.

A Mauna Kea Tudományos Rezervátumban – a csúcs körül megközelítőleg 45 négyzetkilométeres terület – a TMT teleszkóphoz végzett 2010-es felmérés szerint 263 történelmi telek, ezen belül 141 ókori szentély van. Céljuk tisztázatlan, a régészek szerint talán istenekhez és istennőkhöz köthetőek. Lehetségesnek tartják, hogy kisebb családi csoportok építették és használták őket, de a nagyobb, összetettebb struktúrákat a papság kezelte. Sőt, olybá tűnik, hogy a történelmi helyszínek némelyike „csillagászati jelenségekkel” állhat kapcsolatban, ami további vizsgálatokat igényelne.

Régóta kedvelt megfigyelési helyszín

Az első utat 1964-ben építették a Mauna Kea csúcsára, a Hawaii Egyetem négy évvel később alkotta meg az első teleszkópot. Azóta a világ több egyeteme és a NASA is mintegy tucatnyi egyéb mesterséges szemet telepített ide. Egy 2013 jelentés szerint azt viszont nem nagyon vették figyelembe, hogy ezek az intézmények mennyiben befolyásolják a tradicionális kultúrát, amelynek jelentőségét akkoriban még nem ismerték olyan mélyrehatóan.

2007-ben félbehagytak egy tervet, amelynek égisze alatt hat kisebb külső teleszkópot telepítettek volna a csúcs közelébe. 2009-ben az állam jóváhagyta a Hawaii Egyetem hegycsúcskezelési tervét. A TMT az első obszervatórium, amely eme korábbi projekt kudarca után építési engedélyt kapott.

A Mauna Kea hegycsúcsa jóval a felhők fölé nyúlik, ezáltal zavartalan pillantást enged az égboltra az év 300 napján. Hawaii elszigetelt pozíciójának a Csendes-óceán közepén nagy erénye, hogy nagyrészt megmenekül a légszennyezéstől. Mivel pedig kevés a város a Nagy-szigeten, a megfigyeléseket zavaró emberi fényforrások mennyisége is elenyésző. A TMT-t az északi fennsíkon építik, hogy minimalizálják hatását az őshonos rovarok élőhelyére, a kultúrára és a történelmi helyszínekre.

A múlt hét szerdára tervezett munkálatok ellen demonstrálók letáboroztak a csúcsig vezető úton. Ki autóban, ki sátorban alszik, sőt még megfelelő pénzösszeget is félretettek óvadék gyanánt, ha esetleg letartóztatják őket. A hét elején kőoltárt emeltek a konstrukciós helyszínre vezető úton, hogy jelezzék, a Mauna Kea kulturális helyszín. Szavaik szerint, ha bárki ma rápillant a hegyre, ahol jelenleg 13 obszervatórium terpeszkedik, azt hiszi, hogy a külföldi kutatók tulajdona, holott megszentelt, kulturális jelentőségű hely.

Így bár a konstrukciós csapatoknak joguk van építkezni, a teleszkóp megvalósítása ismét késlekedést szenved. (MTI)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez