Ébredezik a Nápoly alatti szupervulkán

A dél-olaszországi város alatt történelmi jelentőségű folyamatok zajlanak, 500 év óta ugyanis először érheti el kritikus nyomáspontját a Campi Flegrei egy vulkánja. A kutatók szerint ez kitöréssel is együtt járhat, ami hatalmas pusztítást okozhat a térségben.

Pontos időpontot ugyan még nem tudnak, ha azonban bekövetkezik, amitől tartanak, az három millió ember életére lehet kihatással, félmillió ember pedig közvetlen életveszélybe is kerülhet. A vulkán aktivitását vizsgáló kutató, Giuseooe De Natale szerint a terület olyan erős kitörést produkálhat, ami csak a meteoritok becsapódásának pusztításával versenyezhet.

Évekkel ezelőtt már figyelmeztettek a tudósok egy esetleges kitörésre, a térségben folyamatosak a földmozgások is, és nagy erejű földrengések rázták meg a közelmúltban Olaszország több tartományát.

A Flegrei-mezők azonban olyan, akár egy időzített bomba: a most ébredező szupervulkán mellett a Vezúv is nagy kockázatot jelent a lakosságra, a Herculaneumot és Pompejit is elpusztító tűzhányó ugyanis a mai napig nem hunyt még ki.

napoly2

A most is zajló kutatásoknak egyébként sok kritikusa akadt. A mélyfúrások, amelyeket a Flegrei-mezők kalderájában végeznek, egyes tudósok szerint felgyorsíthatják a természetes folyamatokat, és közük lehet a földrengésekhez, szeizmikus aktivitások erősödéséhez. A fúrásokat végzők szerint azonban pont az előrejelzések miatt kell a méréseket elvégezni, hogy felkészülhessenek egy esetleges természeti katasztrófára – a modern eszközök pedig jó eséllyel jelzik majd, ha baj van, hiszen tízezerszer érzékenyebbek, mint azok, amiket a múltban használtak.

Forrás: The Independent

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez