50.000 embert evakuálnak Hannoverben egy második világháborús bomba miatt

A lakosság egytizedének kell elhagynia lakhelyét a biztonsági intézkedések miatt. Ez a második legnagyobb ilyen jellegű akció a második világháború lezárása óta Németországban.

Alsó-Szászország központjában 13 lehetséges helyszínen eddig öt hatástalanított bombát tudtak azonosítani a szakértők a tűzoltóság jelentése szerint. Vasárnap reggel 9-kor 50.000 lakosnak kell majd elhagynia az otthonát a műveletek miatt, ami a második legnagyobb evakuációs intézkedés lesz Németországban. Az elsőt múlt év karácsonyán hajtották végre, Augsburgban, amikor egy szintén második világháborús bomba miatt kellett kiüríteni a várost – akkor 54.000 embert érintett a biztonsági intézkedés.

A The Local német kiadása szerint a helyi önkormányzat különféle sport- és kulturális programokkal igyekszik majd lefoglalni az embereket, és több ezer önkéntes is a helyszínen lesz, ételosztást is szerveznek.

Hannover az egyik kiemelt célpontja volt a szövetséges hatalmaknak a második világháborúban: a legnagyobb támadás 1943 októberében érte a várost, akkor 261.000 bombát dobtak le brit és amerikai csapatok a városra. 1245-en haltak meg akkor Hannoverben és 250.000 ember vált hajléktalanná a bombázások miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez