40 svájci gárdista esküdött: élete árán is megvédi a pápát!

147 svájci gárdista áldozta életét a pápa megmentéséért 1527 május 6-án amikor V. Károly Habsburg császár zsoldosai lerohanták Rómát /Sacco di Roma/. Ennek emlékére minden évben május 6-án tesznek esküt a pápai gárda új tagjai. Idén 40 svájci gárdista csatlakozott a 110 tagú elit osztaghoz.

A gárdistáknak nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelniük: hívő katolikusoknak kell lenniük és svájci állampolgárnak. Ezen kívül vállalniuk kell a nőtlenséget. Végül egy fizikai korlát: minden gárdistának magasabbnak kell lennie, mint egy méter 74 centiméter. Az átlagos szerződés két évre szól, de van, aki hosszabb szolgálatot vállal. Mint például az a fiatal svájci bankár, aki az AFP hírügynökségnek nyilatkozott.

000swiss

A bankár, aki gárdista lett, meghosszabbította a szolgálatát, mert annyira megszerette a Vatikánt. Teljesen szabadon közlekedhetnek ott a svájci gárdisták, ha a pápa épp nem tartózkodik a Vatikánban. Ferenc pápa különben jelentősen változatot elődeinek szigorú szabályzatán. Régebben a gárdisták, akik esküt tettek, hogy az életük árán is megvédik a pápát, sohasem beszélhettek a katolikus egyházfővel. Ferenc pápa viszont mindenkit barátságosan üdvözöl és néha közvetlenül elbeszélget a svájci gárda tagjaival.  Ennek ellenére szigorú a fegyelem a gárdistáknál. Olyan ez, mint a misszionárius munka – nyilatkozta a gárda parancsnoka a párizsi Le Figaronak.

A turisták szívesen fényképezik a sárga-kék-vörös egyenruhás gárdistákat, akik alabárddal állnak őrt és a sisakjukon strucctollat viselnek. Ez a reneszánszkori jelmez érthetően tetszik a turistáknak, akik jól tudják: a nagy reneszánsz művészek /Raffaelo, Michelangelo stb/ legfőbb szponzorai épp a pápák voltak. Az alabárd persze nem elég a pápa védelmére. Minden gárdistának modern fegyvere is van, de erről nem árulnak el semmit. Végtére is a pápa az iszlamista terroristák egyik fő célpontja. A svájci gárdisták pedig épp arra tették le az esküt május 6-án a Vatikánban, hogy az életük árán is megvédik a katolikus egyház fejét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez