10 millió euróból újítják fel Róma első császárának a sírját

Augustus mauzóleumára, a valaha épült legnagyobb római sírépítményre ráfér a renoválás, hiszen abból, ahogy most fest, senki nem gondolná, hogy valaha ott nyugodott az első római császár.

Róma főpolgármestere a múlt héten bejelentette, hogy hamarosan megkezdik Augustus császár mauzóleumának a felújítását. A munkálatokra 10 millió eurót szánnak, ezt részben a kormány, részben pedig a Tim távközlési társaság biztosítja. A hatalmas épület a valaha épült legnagyobb római sírépítmény, most azonban a legkevésbé sem hasonlít az első római császár sírjára, hiszen szinte teljesen az enyészeté lett. Első körben a buja növényzetet és a szeméthalmot kell eltakarítaniuk majd a környékéről, ezt követi a mauzóleum helyreállítása.

Augustus Kr.e. 28-ban rendelte el a mauzóleum építését, őt magát pedig Kr.u. 14-ben helyezték el az épületben. Erdetileg ide temették családjának több tagját is, a szarkofágok azonban már nincsenek meg. Az idő vasfoga nem kímélte a történelmi örökséget: a háborúk során ki volt téve a bombázásoknak, de korábban, a középkorban erődként is használták, volt színház és lakóépület is. Utoljára a 60-as években kezdeményezték a felújítását, azóta azonban ez teljesen feledésbe merült, annak ellenére, hogy impozáns épületről van szó – nem volt rá forrás.

A The Local olasz kiadása szerint a 13 ezer négyzetméternyi falfelület restaurálása várhatóan két évig fog tartani, és leghamarabb 2019-ben nyitják majd meg a turisták előtt a kör alakú, 87 méter átmérőjű és 45 méter magas síremléket, ahol különleges, 3D-s tárlatvezetést is tartanak majd, amely bemutatja majd a Római Birodalom aranykorát.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez