Trumpék a Vatikánban

Nem felejtem el azt, amit Ön mondott – hangsúlyozta az USA elnöke, miután Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta őt a kis trón teremben a Vatikánban.

Közben a fekete fátylat viselő Melania és Ivanka az előcsarnokban várakozott az elnök vejének, az ortodox zsidó Jared Kushnernek a társaságában. Mit ad neki enni? Pizzát? – kérdezte Ferenc pápa olaszul Melaniatól, Trump nagy pocakjára utalva. Melania Trump, aki Olaszországban is dolgozott modellként, jól beszél olaszul. Később a First Lady a pápa társaságában megtekintett egy gyermekkórházat Rómában.

Ferenc pápa és Donald Trump mosolyogva beszélgetett egymással, de tavaly az amerikai választási kampány idején vaskos sértéseket vágott a katolikus egyházfő fejéhez a republikánus elnökjelölt. A latin-amerikai pápa ugyanis a kereszténység nevében bírálta Trump elképzelését arról, hogy többezer mérföldes falat épít az USA és Mexikó határán a bevándorlók ellen. A fal építése egyelőre nem kezdődött el, mert a hatalmas költségek nem fértek bele Trump első költségvetésébe.

Trump a Vatikánt megelőzően Szaúd-Arábiában járt, ahol muzulmán vezetőkkel találkozott. Majd Jeruzsálemben és Betlehemben zsidó és palesztin vezetőkkel cserélt eszmét. A Vatikánból Brüsszelbe utazik a NATO-csúcsra. Onnan azután Szicília következik: ott tartják a G7 nagyhatalmak csúcsértekezletét. A G7 nemrég még G8 volt, mert Putyin is részt vett benne. Az oroszokat a Krím annektálása miatt kizárták. Trump a választási kampányban azt ígérte, hogy kibékül Oroszországgal, de eddig ez nem történt meg. Washingtonban viszont vizsgálják: nem volt-e túl szoros kapcsolat  Trump és az oroszok között a választási kampány idején 2016-ban?!

Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez