Ahol arab kommandósok védik a zsidókat

Bár az arab világban még javában tart a ramadán, az egyik észak-afrikai országban már véget ért egy vallási ünnep. Nevezetesen Tunéziában a La Ghriba zarándoklat. Ha valaki nem tudná, márpedig feltételezem, hogy a legtöbben eddig még csak nem is hallottak róla (ahogy jómagam sem, amíg meg nem érkeztem) La Ghriba egy ősi zsinagóga Djerba szigetén. Varga Zsolt tudósítása.

Igen, jól értették, zsidó vallási ünnep egy arab országban! Djerba mifelénk a napsütésről, a homokos tengerpartokról, a nemzetközi hotelláncokról ismert. A Tunézia déli partjainál fekvő sziget a turisták egyik kedvelt célpontja. De egyszersmind egy ősi zsinagóga is van a sziget kellős közepén, ahová évről évre elzarándokolnak a hívők és nem hívők.

Minden valószínűség szerint ez lehet a világ egyik legrégebbi zsinagógája (amit persze már sokszor újjáépítettek). Valamikor Krisztus előtt úgy ötszáz évvel alapították, amikor a jeruzsálemi templom első lerombolása után szerteszét futottak a világban a zsidók, hogy az életüket mentsék. Ide is eljutottak, zsinagógát építettek, ahol azóta is naponta imádkoznak – igaz, a hitközség alaposan megfogyatkozott, ma alig néhány száz főt számlál. De ilyenkor, a nyár beköszöntével, ezrek keresik fel.

zsin

 

Magam is beléphettem a zsinagógába. És rögtön láthatóvá, tapinthatóvá vált, hogyan keverednek a vallások, a szokások, a hagyományok ezen az ősi szent helyen. A cipőt le kell venni még odakinn, ahogy az egy mecsetben szokás. Gyertyát gyújtanak, mint egy keresztény templomban. Egy sziklavájatban főtt tojásokat halmoznak fel, feliratokkal, hogy az azokra írt kívánságok teljesüljenek. S persze már a legújabb kor technikája is belopózott: a fiatalabb hívők okostelefonjaikkal videózva járják be az épületet, hogy az otthon maradt idős hozzátartozóknak élőben mutassák be a helyszínt és közvetítsék a szertartást.

Odakinn pedig valóságos búcsú van a zarándoklat hetében. Énekelnek, táncolnak, saslikot sütnek és sört isznak. Igen, ezen a helyen kivételesen sör is árulható és fogyasztható, mert az alkoholivást a zsidó vallás nem tiltja, mint a muszlim. Ahogy az egyik helybeli zsidó ember mondja, ennyi belátás már csak azért is lehet az arabokban, mert a zsidók ide több mint ezer évvel korábban érkeztek ide náluk.

Elképesztően nagy a biztonsági készültség itt, alig kőhajításnyira a líbiai határtól. Mindenhol feketébe öltözött kommandósok, maszkkal az arcukon. Mesterlövészek a háztetőkön, ellenőrző pontok az utak mentén. Megszámoltam: a hotelből, útban a zsinagóga felé, ötször állították meg a járművünket. A kirándulóhajót, útban a Flamingók szigetére, ugyancsak kommandósok kísérték motorcsónakokon. De már a kikötőben is feltűnt pár búvárruhába bújt kommandós – ilyet sem láttunk még. Amúgy, függetlenül a zsidó vallási ünneptől és a zsinagógától, az egész szigeten komoly a készültség. A tengerparton igazán biztonságban érezhetik magukat a turisták, felváltva cirkálnak a biztonsági őrök gyalog, lóháton és homokjárón.

Szöveg: Varga Zsolt

Fotó: Falus Tamás

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez