Lemondott az Uber alapító atyja, aki egy furcsa szexbotrány áldozata lett

Mindennél jobban szeretem az Ubert, de eleget teszek a részvényesek óhajának és félreállok – írta egy nyilatkozatban Travis Kalanick. A New York Times-ban megjelent nyilatkozat utal rá, hogy az Uber alapító atyja ultimátumot kapott a befektetőktől: távozzon a cég jövője érdekében!

Mibe bukott bele az Uber alapító atyja, aki 2009-ben elindított cégével forradalmasította a taxibizniszt az egész világon?
A most 40 éves Kalanick a Google támogatásával inditotta el a sofőrös taxivállalkozást, mely először San Franciscóban, majd New Yorkban is letarolta a piacot. Olcsóbbak voltak ugyanis, mint a profi taxisok. A bolt jól ment, annak ellenére, hogy sok országban bírálták az Ubert, mert a sofőrjei nem adóztak rendesen. Magyarországon erre hivatkozva be is tiltották a cég működését. Nem ez okozta a cég válságát, hanem a munkahelyi szexkultúra. Egy fiatal női blogger megírta: első munkanapján ajánlatot kapott a főnökétől! Kiderült: teljesen általános szokásról volt szó az Uber központjában. Megindult a lavina: több vezető lemondott.
Felfogadták Eric Holdert, az USA volt igazságügyi miniszterét. Ő alkotta meg az új etikai szabályzatot. Eszerint szigorúan tilos a főnököknek randevúzni a titkárnőkkel. Ezenkívül a nőket és a nemzeti és vallási kisebbségek tagjait pozitívan kell megkülönböztetni az állások betöltésénél. Kalanick “szabadságra ment”. Ennek időtartamát nem közölték. Az alapító elnök minden operatív funkcióját átadta, de maradt a cégnél. Eddig. Kiderült: a befektetők a fejét akarják! A befektetők akarata pedig szent az Egyesült Államokban. Különösen igaz ez az Ubernél. A sikeres cég ugyanis folyamatosan veszteséges. Üzletpolitikája az, hogy olcsó árakkal alákínál a konkurenciának, hogy elfoglalja a piacot. Ahol aztán arathat. A befektetők bíztak az üzleti tervekben és lenyelték a veszteséget. De számukra igen rossz reklám, ha elterjed egy cégről, hogy szexista!
 Vagy ami még rosszabb: elnézően ítéli meg a nemi erőszakot, melyet az Uber sofőrök követtek el. Egy indiai nő ugyanis amiatt perli az Ubert, mert hazájában megerőszakolta őt egy Uber sofőr. Akit el is ítéltek Indiában. Csakhogy a perben kiderült: az Uber ázsiai igazgatója a helyszínen megszerezte az áldozat orvosi dossziéját, hogy bizonyítsa: nem is történt nemi erőszak! Amint ez kiderült, az ázsiai igazgatót azonnal kirúgták. De az Uber összes főnöke tudott az ügyről. Sőt Kalanick személyesen utasította az ázsiai igazgatót a kétes akció végrehajtására. Az indiai nő most több millió dollárra perli az Ubert. Kalanick pedig végképp búcsúzni kényszerült az általa alapított cégtől, melynek befektetői rájöttek: nem engedhetik meg maguknak, hogy az Uber olyan színben tűnjön fel a nyilvánosság előtt,  mint amelyik lebecsüli a szebbik nemet…
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez