A saját valutáját erőlteti az Iszlám Állam

Miközben fogy a lába alól a talaj, az Iszlám Állam kedden kötelezővé tette saját valutája használatát azokon a területeken, ahol még ő az úr. Hivatalos árfolyamot is szabott.

Az ISIS által megszállt területek boltosainak és piaci kereskedőinek kötelező ezentúl a terrorszervezet által kiadott pénzben megszabniuk az áraikat. 1 dirham 1.000 szíriai fontot, vagyis 1 dollár 80 centet ér – szólt az ISIS médiafelületein megjelentetett közlemény. A saját pénzt még 2015-ben mutatták be, akkor ITT számoltunk be erről.

Nem egészen egy hónap múlva ki is vonnak bizonyos szíriai bankjegyeket a forgalomból az ISIS kezén lévő területeken – az ezer fontos és az 50 fontos cimleteket, július 25-től. Az 500 fontosokról nem esik szó. Arról viszont igen, hogy az árfolyam-változásokat napi szinten fogják kihirdetni.

Történik mindez akkor, amikor az Iszlám Állam szíriai “fővárosa”, Rakka ostrom alatt áll, iraki székhelyéről, Moszulból pedig már majdnem minden dzsihádharcost kiszorítottak és a családtagok kimenekítése is megkezdődött. 

A terrorszervezet a hírek szerint a szíriai Al-Majadínbe tette át most a központját, Rakkától délkeletre, az iraki határ közelébe.

Fotó: részlet az ISIS propaganda-videójából.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez