Lövészárokkal védekezik egy egyetem a terroristák ellen

A több kilométer hosszú lövészárok kiásására azután kerül sor, hogy pár napja öngyilkos merénylők léptek támadásba egy felsőokatási intézmény ellen.

A nigériai kormány hiába állítja azt, hogy legyőzték a rettegett Boko Haram radikális iszlamista terrorszervezetet, Északkelet-Nigériában ennek semmi jele. Múlt hét vasárnapján ugyanis ismét öngyilkos merénylők léptek akcióba Borno szövetségi államban. Három támadó a Maiduguri Egyetemnél robbantotta fel magát. A támadásban egy nő vesztette életét, aki biztonsági őrként dolgozott a felsőoktatási intézményben. Nem sokkal az egyetemet ért támadás után további négy öngyilkos merénylő járt el hasonlóképpen két faluban, Maiduguri közelében. Az összehangolt akcióban 12 civil halt meg. A támadókról később kiderült, hogy mind nők voltak, tetőtől talpig beöltözve, eltakarva a testükre erősített robbanóeszközt.

Az öngyilkos merényletek után Borno állam kormányzója, Kashim Shettima fokozott biztonsági intézkedéseket rendelt el és utasításba adta, hogy a Maiduguri Egyetemet egy speciális árok vonja körbe. A számítások szerint a lövészárokhoz hasonló védelmi rendszer 27 km hosszú lenne és megakadályozná a terroristák behatolását az egyetem területére. A kormányzó emelett elrendelte a biztonsági őrök számának növelését az intézményben, a falvakban pedig polgárőrség felállítására adott utasítást a rendőrség munkáját segítendő. Persze mindezen intézkedések komoly pénzbe is kerülnek, ezért a kormányzó a szövetségi kormánytól kér pénzügyi támagatást.

A Boko Haram még mindig komoly fenyegetést jelent. A nigériai hadsereg pedig képtelen megakadályozni a terrorszervezet öngyilkos akcióit, melyekből ismét egyre többet hajt végre az Iszlám Állammal is szövetségben álló radikális iszlamista szervezet.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez