Mi volt a legmelegebb, amit Szaúd-Arábiában mértek?

Miközben nálunk egymást kergetik a hideg- és melegfrontok, Berlinben pedig az idén nyáron nem nagyon volt még melegebb 20 foknál, a Közel-Keleten, mint rendesen, tombol a kánikula. De mennyire is van ott meleg?

Khalid al-Zaak csillagász szerint Szaúd-Arábiában Al-Ahszában és Al-Khardzsban mérték a legmelegebbet az elmúlt 45 évben, mióta rendszeresen feljegyzik a hőmérsékleteket. A rekord 53 fok volt. Nem sokkal több annál, amit most mérnek.

A csillagász szerint ennek az az oka, hogy a térség pont a Ráktérítőn fekszik. Vagyis a Nap pont a fejük fölött van Szaúd-Arábiában, az Emíátusokban és Ománban.

Ez mindig is így volt, viszont panaszkodni csak mostanában kezdtek el rá. Az élet soha nem állt meg arrafelé nyáron, mint néhány európai országban télen, amikor hó hullik – mondja az al-Arabiyának Zaak.

Szaúd-Arábiában egyébként Medinában érzik a legforróbbnak a levegőt. Amikor ott a műszerek 45 fokot mutatnak, akkor az emberek ennél sokkal melegebbet éreznek. A Harrat Rahat lávamező ugyanis érzetben még rátesz erre, a közeli hegyek pedig blokkoláják a szellőket – magyarázza a szakember.

Az igazán perzselő nyár egyébként a múlt hét végén köszöntött be arrafelé és hagyományosan 52 napig tart. Addig Dél-Irakban, Kuvaitban, Szaúd-Arábia keleti és középső részén, Líbiában és Algériában 50 fok fölött lesz a hőmérséklet. Ezek a Föld legforróbb területei.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez