Véres támadás katonák ellen a Sínai-félszigeten, sok halottal

Legkevesebb 23 egyiptomi katona halt meg és 26 megsebesült a Sínai-félsziget északi részén, amikor támadás ért egy katonai ellenörzőpontot. Egyiptomi biztonsági források állítása szerint az Iszlám Állam áll a támadás hátterében.

A támadás Rafah-tól délre történt, pénteken. Egyiptomi biztonsági források arról számoltak be, hogy először két katonai ellenőrző pontot ért támadás, majd az egyik, közelben lévő bázisukat is tűz alá vették a radikális iszlamisták. Az ellenőrző pontoknál egy-egy bombákkal teli gépkocsi robbant fel, amit öngyilkos merénylők vezettek. A bázis ellen pedig rakétát lőttek ki a támadók, akik páncélozott járművekkel közelítették meg a katonai objektumot. Az egyiptomiak jelezték, hogy a támadások után a hadsereg egységei rögtön ellentámadásba lendültek, több mint 40 milicistát és hat járművet megsemmisítettek.

Közben az egyiptomi belügyminisztérium arról számolt be, hogy Kairóban lelőttek egy magas rangú belbiztonsági tisztet, akit a pénteki ima után, nem messze a házától gyilkoltak meg. A tiszt elleni merényletet végül a Hasam Mozgalom vállalta magára, amely tavaly már több tucat hasonló támadást hajtott végre az egyiptomi fővárosban bírák és rendőrök ellen.

A történtek után Sherif Iszmail miniszterelnök összefogásra szólított fel azok ellen, akik támogatják a radikális iszlamista fegyveres csoportokat, utalva Katarra, amellyel minden diplomáciai kapcsolatot megszakított Kairó. Egyiptom több arab országgal azzal indokolta a lépést, hogy Katar aktívan támogatja a radikális iszlamista terrorszervezeteket.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez