Két órán át faggatta a bíróság Cristiano Ronaldót

A világ legjobban fizetett sportolójának kínos kérdésekre kellett válaszolnia Madridban az adóhátrálék ügyében. Az adóhivatal összesen 14,7 millió eurót keres a portugál focistán, aki az adóhatóság szerint elmulasztotta bevallani adóköteles jövedelmét Spanyolországban.

A négyszeres aranylabdás ügyvédei arra hivatkoznak, hogy a kérdéses évben – 2014-ről van szó – Cristiano Ronaldo még a Manchester United színeiben focizott, vagyis nem Spanyolországban kellett adóznia. Csakhogy a sztár ügynökei olyan jogokat adtak el, melyek 2020-ig érvényesek – érvel az adóhatóság.

Cristiano Ronaldo nem az első világsztár, akinek gondja támadt az adóhatóságnál Spanyolországban. Nagy vetélytársa, Lionel Messi már meg is kapta a maga büntetését adócsalás miatt. Felfüggesztett börtönbüntetését azért csökkentették, mert vállalta nagy összegű pluszbírság befizetését azon felül, amit a bíróság eleve megállapított. A spanyol adóhatóság vizsgálatot folytat José Mourinho ellen is. A sztáredző nemrég a Real Madrid élén állt, de elmulasztotta adófizetési kötelezettségeit. Jelenleg a Manchester United edzője.

A sztárok pénzügyeit általában minden hájjal megkent ügyvédek intézik, akik offshore számlákon helyezik el a bevételek nagyrészét. Ezt róják fel Cristiano Ronaldónak is. A sztár szerint ő tiszta: mindig mindent befizetett. Spanyolországban valószínűnek tartják, hogy Lionel Messihez hasonlóan Cristiano Ronaldo is alkut köt az ügyészséggel: jelentős összegű kártérítést fizet, hogy megússza a börtönbüntetést. A spanyol ügyészség igen készséges az ilyen alkuk során, hiszen nem meri vállalni a kockázatot és börtönbe küldeni a világ egyik legjobb labdarúgóját, aki képes eldönteni a mérkőzések sorsát a Real Madrid javára mind a hazai bajnokságban, mind pedig a Bajnokok Ligájában, ahol a spanyol együttes Európa legjobb csapatának számít.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez