Clooneyék 3.000 menekült gyerek tanulását segítik Libanonban

2 millió dollárt ad a The Clooney Foundation for Justice arra a célra, hogy 3.000 ezer szíriai menekült gyerek iskolába járhasson Libanonban. A UNICEF hét iskolát támogat ebből a célból Libanonban, ahol több mint egymillió szíriai menekült él, köztük 200 ezer a gyerek.

Közülük nagyon sokan nem járnak iskolába, pedig a családok már évek óta élnek Libanonban. Szíriában a polgárháború már a hatodik éve tart, a halálos áldozatok száma meghaladja a 330 ezret, a menekülteké pedig a 6 milliót.

Az UNICEF libanoni iskolai programját egymillió dollárral támogatja a Google, illetve a Hewlett-Packard is. A cél az, hogy a menekült gyerekek korszerű informatikai oktatásban is részesülhessenek. Így aztán versenyképesek lesznek a munkaerőpiacon annak ellenére, hogy saját hibájukon kívül nehéz helyzetbe kerültek – hangsúlyozza a Clooney házaspár közleménye.

Amal Clooney, aki nemrég ikerpárnak adott életet, Libanonban látta meg a napvilágot egy keresztény családban. Libanon Szíriához hasonlóan vallási és nemzetiségi szempontból is mélységesen megosztott ország. Az UNICEF abban bízik, hogy ha a menekült gyerekek korszerű oktatásban részesülnek, akkor nem lesznek fogékonyak a vallási vagy nemzeti fanatizmusra, amely ma az egész ifjúság számára komoly kísértés az egész Közel-Keleten. 

Fotó: Clooneyék a 2016-os Cannes-i filmfesztiválon / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez