Hét alternatív Nobel-díjast végeztek ki Szíriában

A fehér sisakosok, a szíriai önkéntes életmentők kapták mások mellett az idei alternatív Nobel-díjat. Közülük hetet lőttek most agyon Idlib tartományban.

Szombaton reggel fegyveresek rohanták meg a fehér sisakosok egyik irodáját. Hetet közülük lelőttek, két járművüket és felszereléseiket elhurcolták. Az eset Szarmin városban történt, Szíria északnyugati részén. Egy ellenzéki aktivista arról számolt be az AP hírügynökségnek, hogy a támadók hangtompítós pisztolyokat használtak, a környéken élők semmit nem vettek észre a támadásból.

Elkövetőként eddig senki nem jelentkezett. A környéken az utóbbi időben az al-Kaidához köthető fegyveresek csaptak össze rendszeresen a szervezetükből kivált ultrakonzervatív csoportok tagjaival – írja az Al-Arabiya hírtelevízió internetes oldala. De hírek érkeztek az ISIS támadásokra készülő alvó sejtjeiről is a tartományból.

A nagy-britanniai székhelyű Syrian Observatory for Human Rights arról számolt be, hogy a hét fehérsisakost fejbe lőtték. Az önkéntes mentők holttesteit a váltásukra érkező kollégáik fedezték fel.

A hosszú évek óta önkéntes mentőként dolgozó Szíriai Polgári Védelmi egységet, a fehér sisakosokat Aleppó ostroma idején ismerte meg a világ. Gyakran lehet látni videókon, ahogy életeket mentenek bombatámadás után, embereket húznak ki a romok alól, sebesülteket emelnek hordágyra. A lázadók ellenőrizte területeken működnek, ezért Moszkva és Damaszkusz terrorszervezetekhez közel állónak minősíti őket. A polgárháborús ország minden pontjáról érkezett nők, férfiak, fiatalok és idősebbek álltak a Fehér sisakosok közé, hogy mentsék az életeket, a sajátjukat is kockáztatva.

Közben Szíria déli részén, a jordán határ közelében öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az Iszlám Hadserege nevű szervezet kiképző táborában. A fegyveresek éppen vacsorához ültek le egy sátorban, amikor a támadó besétált. Egyes források szerint 20, mások szerint 30 halott maradt a helyszínen.

Fotó: a meggyilkolt fehér sisakosok temetése / CNN

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez