Női sikertörténet szaúdi módra

Menő üzletet nyitott három nő Szaúd-Arábiában. A vállalkozás a nőkre épül és virágzik.

Aldzsawharah Alkhahtani még egyetemista volt Rijádban, amikor felfedezett egy piaci rést. Úgy látta, szükség van egy okostelefon-szervízre, ami a nők különleges igényeit szolgálja ki. A közel-keleti vállalkozói oldal, a Wamda ismertette a történetét.

A szaúdi nők rendszerint eldobják a mobiljukat, ha baja esik vagy valami műszaki gond van vele. Ahelyett, hogy megjavíttatnák, újat vesznek. Mégpedig azért, mert attól félnek: a személyes adataik idegen kézre jutnak.

Hogy ezen változtasson, a fiatal nő a Twitteren ajánlott laptop és telefonjavítást a többi diáklánynak még 2013-ban. Miután jó néhányan érdeklődtek, egy évvel később üzletet is nyitott a kampuszon. Telefonokat javított és kiegészítőket árult.

d1452134-3de0-4adf-a132-9a6669a5e547

Két év múlva az egészből, a Twitteres és a valóságos üzletből egy startupot csinált két másik nővel, Fixtag néven. Ma egy online bolt és két műhely működik az egyetemen, hat másik üzlet pedig más intézményekben. A társtulajdonosok ő maga, a nővére és egy barátnő. Ma 13 női és két férfi alkalmazottjuk van.

A társaság mottója az, hogy “a nők meg tudják javítani a telefonodat”. Ez sokat segít, ha a magánszféráról van szó. A szaúdi nők nem tartanak úgy a többi nőtől, mint a férfiaktól. Jobban bíznak bennük és úgy gondolják: sokkal jobbak abban, ami egy mobil javításához kell. A türelemben és az alaposságban – mondta a lapnak a fiatal cégtulajdonos.

Már 18 ezer ügyfelet szolgáltak ki. Sokat segített nekik az egyetem is, ahol ez az egész útnak indult. Főleg az adminisztratív akadályok legyőzésében. Most arra szeretnének engedélyt kapni, hogy a kampuszokon kívül is tevékenykedhessenek, mert a nyári szünet komoly visszaesést hoz nekik. Más ugyanis nem léthet be az egyetemek nőknek fenntartott részlegeinek területére, csak a diáklányok és a női tanárok.

De addig is terjeszkednek. Az egyik dzsiddai és egy másik rijádi egyetemen nyitnak most új üzletet – egy éven belül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez