Csernobili kutyák százai segítenek a tudósoknak

Az egykori lakosok háziállatainak leszármazottai most kóbor kutyaként élik a hétköznapjaikat, de hamarosan fontos feladattal látják el őket a kutatók.

Körülbelül 900 kóbor kutya él most az 1986-os csernobili atomkatasztrófa helyszínén – többnyire azoknak a háziállatoknak a leszármazottai, akiket az evakuálás során hátrahagytak a menekülő családok. Az ebek most fontos szerephez jutnak: a tudományt fogják szolgálni. A sugárzás beméréséhez használják fel őket ugyanis a kutatók. Néhányuk GPS jeladóval ellátott speciális nyakörvet kap, amelybe szenzorokat is építettek, hogy információt gyűjtsenek a helyszín radioaktivitásáról – számolt be róla a Daily Mail.

Miközben 31 éve szellemváros az egykori atomerőmű helyszíne, 3.500 ember mégis vállalta, hogy ott dolgozik, minden nap. A kóbor ebekért egy amerikai humanitárius szervezet (CFF) dolgozói vállaltak felelősséget, akik még a kezelésük költségeit is állják. A radioaktív méréseket Geiger-Müller számlálóval végzik. Az adatok alapján gyakori, hogy még ma is 20-szor nagyobb a kutyákon mért sugárszennyezettség, mint az atomkatasztrófa előtti szint.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez