Politikai célból (is) készült guacamole 25 ezer avokádóból

Ezren készítették el 3 tonna gyümölcsből Mexikóban minden idők eddigi legnagyobb adag chilis-citromos avokádókrémjét. Az akció nem öncélú volt, jóllehet bekerült a rekordok könyvébe.

A kezdeményezés a mexikói Jalisco állam avokádótermesztőitől indult. A szórakoztatás mellett azt akarták demonstrálni vele, hogy a mexikói farmerek és az Egyesült Államok avokádószerető lakói egyformán nyernek az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményen, mely most Donald Trump miatt veszélybe került. Az egyezmény célja az áruk és a beruházások előtt tornyosuló akadályok lebontása, a kereskedelem liberalizálása a térség államai között.

A hét végén tárgyaltak Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok képviselői a 23 éves NAFTA-szerződés további sorsáról a mexikói fővárosban. Az újratárgyalás előtt az amerikai elnök felmondással fenyegetőzött, ha nem sikerül olyan szabályokat elfogadtatni, amelyek leépítenék az USA külkereskedelmi deficitjét Mexikóval szemben. Az Egyesült Államok most 61 milliárd dollárral többet importál Mexikóból, mint amennyit oda exportál. Ez részben annak a következménye, hogy éppen a NAFTA-szerződés miatt sok amerikai cég Mexikóba telepítette át a gyárait, mert ott olcsóbb a munkaerő.

Az Egyesült Államok avokádó-fogyasztásának 80 százalékát is Mexikóból fedezik. Ahol Jalisco állam a második legnagyobb termelő Michoacan után – emlékeztet a Reuters. Ennek nyomatékosítására 600 szakácstanuló és 400 falusi segítő hámozta és pépesítette az avokádót a hagyományos mexikói ételhez a sok ezer érdeklődőnek, akik közül sokan Jalisco fővárosából, Guadalajarából érkeztek. Az állam kormányzója vette át a Guinness-rekordról szóló igazolást, miután elkészült a 25 ezer avokádóból a guacamole.

Közben a NAFTA-egyezmény újratárgyalásán az Egyesült Államok képviselői arról beszéltek, hogy olyan intézkedéseket akarnak belevenni a szerződésbe, melyek lehetővé teszik, hogy az amerikai termelők dömpingellenes és szubvencióellenes pereket indíthassanak kanadai és mexikói vállalatok ellen. Beleértve persze az amerikai mezőgazdasági termelők pereit a mexikói avokádóültetvények tulajdonosai ellen. Ami az amerikai vendéglősök és viszonteladók szerint csak arra volna jó, hogy felkússzanak az árak. A mexikói termesztők szerint pedig kielégítetlenül hagyná a piacot, hisz az Egyesült Államok avokádótermése nem fedné le azt. Ráadásul ők egyetlen munkahelyet sem vesznek el az Egyesült Államok polgáraitól – érveltek.

Forrás, fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez