Tudtam, hogy a fiaim dzsihádharcosok, de magam is kész vagyok meghalni a hitért

Így nyilatkozott egy feketébe öltözött iraki anya, aki családtagjainak holttesteit vette át Moszulban, az Iszlám Állam nemrég visszahódított fellegvárában.

A Le Monde tudósítójának nyilatkozó anya Umm Omar, vagyis Omar anyja néven mondta el a családja történetét. Teljes nevét nem árulta el, Irakban ugyanis mindenki retteg a vérbosszútól. Ennek az anyának van is miért: öt fiából négy dzsihádharcos lett és négy lányát mind az Iszlám Állam katonáihoz adta férjhez. Maga is kész lenne meghalni az önjelölt kalifáért, Abu Bakr al Bagdadiért, aki Mohamed próféta leszármazottjának tekinti magát.

Moszult, Irak második legnagyobb városát csaknem porig rombolták, amíg sikerült onnan kifüstölni az utolsó töltényig védekező dzsihádharcosokat. A kalifa elrendelte: tartsanak ki a végsőkig és ők így is cselekedtek. A legtöbben nem harcban estek el, hanem az amerikai bombázások áldozatai lettek. Mint Umm Omar családjának négy tagja is, akit hullazsákban vehetett át az iraki hatóságoktól. Akiket szemmel láthatóan gyűlöl. De miért ?

Irakban a szunnita muzulmánok kisebbséget alkottak, de ők voltak hatalmon Szaddám Huszein hosszú uralkodása idején. A többséget alkotó síitákat elnyomták. Szaddám Huszein hadserege még tiltott harci gázokat is bevetett a síita és a kurd kisebbség ellen. Akik emiatt lelkesen fogadták az amerikai megszállókat. Az új iraki kormányzatban ők vannak többségben, a szunniták háttérbe szorultak. Az amerikaiak feloszlatták Szaddám Huszein hadseregét, ahol a tisztikar elsősorban szunnitákból állt.

Így amikor Abu Bakr al-Bagdadi kihirdette az Iszlám Államot, akkor a szunniták jelentős része benne látta nemcsak az igaz hit, de saját érdekeinek a képviselőjét is. A szunnita-síita polgárháborúban az Iszlám Állam képviselte a kisebbségi szunnitákat Irakban. Még inkább bonyolítja a helyzetet, hogy a szunniták Irak elárulásával vádolják a síita többséget, amely szoros kapcsolatban áll Irak ősi ellenségével, Iránnal. A szunnita-síita konfliktusban Irán a síiták fő támogatója. Ellenük is harcoltak az Iszlám Állam katonái, akiket Szaddám Huszein egykori tisztjei irányítottak. Mi lesz most, hogy az Iszlám Állam bukása küszöbön áll?

A párizsi Le Monde tudósítójának helyszíni beszámolója szerint a szunniták nem adják fel Irakban Moszul elvesztése után sem. A szunnita törzsek nagy része továbbra is támogatja a dzsihádot. Jelentős erkölcsi és anyagi támogatásra számíthatnak a külföldi szunnitáktól. Akik Szaúd-Arábia vezetésével koalíciót alkotnak a síita Iránnal és szövetségeseivel szemben. A dzsihád tehát folytatódik Irakban és a terrorelhárítás vezetői Európában is gondban vannak, hiszen az Iszlám Állam sok harcedzett fegyverese térhet vissza szülőhazájába, hogy ott terrorakciókat kövessen el…

Fotó: Moszuli utca ostrom után, 2016 november / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez