Nyolc hely, ahol durván megjárhatod, ha fotózol

Naná hogy haza akarod hozni az élményeidet és a közösségi médiában is megosztanál mindent, amikor utazol vagy nyaralsz. De nem mindenhol jó ötlet a fotózás. Elmondjuk, hol mivel vigyázz. A lista azonban korántsem teljes.

Amszterdam, vörös lámpás negyed

voros

A bordélyházairól, festői csatornáiról és kávézóiról (space cake) híres negyedben a helyek tulajdonosai utálják, ha a turisták fotózzák az ablakban kliensre váró prostikat. Ha a kamerád jól látható, amikor arra bóklászol, a legjobb esetben kitépik a kezedből. A legrosszabban még meg is vernek hozzá.

Dél-Korea

girl-928346_960_720

 

Ebben az országban tilos a nőket a beleegyezésük nélkül fotózni – még nyilvános helyeken is. Ha megszeged a szabályt, akkor szexuális agresszióval vádolnak meg és akár 10 millió wonra is büntethetnek. Ami már önmagában sem semmi, hiszen két és negyedmillió forintnál is több. De ehhez még 5 év börtön is jöhet.

Egyesült Államok

private-property-sign

Itt azért jóval lazábbak a szabályok, mint Dél-Koreában. De azért komoly bajba kerülhetünk, ha magánházakról készítünk felvételt, és nem kértük hozzá a tulaj engedélyét.

Egyesült Arab Emírségek 

15856776560_9046e33459_b

Ha olyan helyen kattintunk képet, ahol ez kifejezetten tilos, 1-3 hónap börtönt kockáztatunk a forintban 350 ezres büntetéshez. Sok helyen babonából nem örülnek a fotózásnak, de a kormányépületek, bizonyos hidak és a sejkek palotáinak fotózását törvény is tiltja.

Észak-Korea

north_korea_-_behind_the_scenes_5897769387

Ha éppen ide kívánnál látogatni, komoly megszorításokra kell felkészülnöd. Nem mehetsz bárhova és nem viselkedhetsz bárhogy. Idegenvezető nélkül nem léphetsz ki a szállodából és az ő engedélye nélkül nem fotózhatsz. Hiába is panaszkodnál: pénzbírságot fizetsz, és nem is ez a legdurvább forgatókönyv.

Anglia

london_mmb_23_trafalgar_square

A britek többnyire megértik a kameraőrült turistákat. Szinte bárhol kattinthatsz, de a hirdetésekhez készülő képekhez külön engedély kell a polgármestertől, vagy legalábbis a hivatalától. Főként ha a Trafalgat téren vagy a Parlamentnél akarsz képet készíteni.

Japán 

kamakura_daibutsu_jim9943-vi

Japánban bizonyos templomok és szobrok fotózása tiltott. Mert felbosszanthatja a szellemeket. Itt megtalálod a teljes listát – a rajta szereplő objektunmok közül néhányat abszolút tilos fényképeni, míg másokat csak az év bizonyos szakában szabad.

Algéria

SONY DSC

Algéria meglehetősen kontervatív ország, különösen lent, délen. Férfiakról csak a beleegyezésükkel készíthetsz képet. A nőkről pedig a férjük vagy az édesapjuk engedélyével. Hidakról, gátakról, katonai objektumokról viszont sehogy.

Mint ahogy többnyire rosszul tűrik bárhol, ha külképviseleteket, kormányzati épületeket, katonai objektumokat fotózol. Utazás előtt nem árt a tájékozódás itt sem.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez