Radioaktív vaddisznót lőttek Svédországban

31 évvel a csernobili atomkatasztrófa után a normális szintnél tízszer magasabb radioaktív sugárzást mértek az állaton.

A csernobili atomkatasztrófa hírét 31 évvel ezelőtt csak akkor hozták nyilvánosságra, amikor két nappal a tragédia után Svédország kért felvilágosítást a radioaktivitás emelkedésének okairól. Akkorra már az északi ország egy részét radioaktív felhő árasztotta el, melynek következményeire a mai napig van bizonyíték.

000wild3Ilyen a napokban Svédország közép-keleti részén kilőtt vaddisznó esete. A  szervezetében a biztonságosnál tízszer magasabb radioaktív sugárzást mutattak ki – számolt be az SVT helyi hírforrás. Ez nem az első alkalom volt, hogy ilyen magas szennyezettséget mutatott egy vaddisznóból kinyert húsminta. Már korábban is a normális szint több, mint tízszeresét mérték egy vaddisznón, amikor 30 mintát elemeztek – akkor 5-6 esetben volt a biztonsági szint felett az érték. Mivel az állatok most kezdtek el északra, a sugárzás által leginkább érintett területekre költözni, az is elképzelhető, hogy a populációban egyre elterjedtebbek lesznek a mostanihoz hasonló jelenségek.

000wild2

Maguk az állatok rövidebb élettartamuk miatt ritkán szenvednek a sugárzás negatív következményeitől, az emberekre nézve azonban súlyos egészségügyi kockázatot rejthet a húsuk fogyasztása – hiszen akár egy alacsonyabb szint is növelheti a rákos elváltozások esélyét. Svédországban ezért folyamatosan tesztelik a vadhúst, hogy a fogyasztókhoz ne juthasson el  szennyezett termék.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez