Új korszak indul a marokkói-magyar kapcsolatokban

Rabatban már a harmadik ülését tartotta a magyar-marokkói gazdasági vegyesbizottság. Egy sor megállapodás született az együttműködés fellendítésére.

Nemcsak ipari: kulturális, kereskedelmi, mezőgazdasági, vízgazdálkodási és tudományos-kutatási együttműködésről is írtak alá megállapodásokat Rabatban a két ország illetékes tárcáinak államtitkárai – magyar részről Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese. Ezek eredményeként Magyarország az elkövetkező években 600 millió dollárt fektet be Marokkóba – adta hírül a L’Economiste.com.

img-20171111-wa0014

Mindkét ország törekszik a kereskedelem fejlesztésére és a beruházások ösztönzésére – hangzott el a tanácskozáson. Előzőleg Casablancában tartottak magyar-marokkói üzleti fórumot, melyen megvitatták a résztvevők, hogy milyen területeken volna a legkívánatosabb az együttműködés erősítése Magyarország és Marokkó között. A Magyar-Marokkói Üzleti Tanács (camh.org.hu) és a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) munkatársai régóta dolgoznak a két ország közötti kereskedelmi és kulturális kapcsolatok fejlesztésén.

A mikrofonnál Balogh Sándor, a Marokkói-Magyar Üzleti Tanács társelnöke.
A mikrofonnál Balogh Sándor, a Magyar-Marokkói Üzleti Tanács társelnöke.

 

A két ország közötti kereskedelem volumene tavaly 191 millió euró volt – ebből 160 millió euró értékben a magyar cégek szállítottak Marokkóba.

img-20171111-wa0002

Casablancában a turisztikai együttműködésről is szó esett. Ezt nagyban előrelendíti az, hogy az elmúlt hetekben két közvetlen fapados járat is indult Budapestről Marokkóba: a Ryanair Marrákesbe, a WizzAir Agadirba szállítja hetente kétszer az utasokat.

Magyar Levente stratégiai partnerséget ajánlott fel Marokkónak: azt, hogy a magyar befektetők Afrika kapujaként tekintenek az országra. Ő is és a marokkói államtitkár is úgy véli, hogy dinamikusabbá válhat az együttműködés a magánszféra újabb szereplőinek bevonásával az olyan kiemelt ágazatokban, mint a turizmus, az agrárgazdaság és az ipar – írja a maroc.ma portál.

img-20171111-wa0013

Marokkóban nagyszabású reformprogramot indítottak a gazdaság korszerűsítése és a világgazdasághoz kapcsolása érdekében – ennek értelmében különböző kedvezményeket kapnak a helyi és a külföldi befektetők az észak-afrikai királyságban.

img-20171111-wa0012

A most megerősített együttműködéssel Magyarország nagyobb hozzáférést kap az afrikai piachoz, Marokkó pedig a közép-európaihoz – fogalmazott Rakiya Eddarhem marokkói államtitkár. Magyar Levente pedig azt emelte ki, hogy a jövőben intenzívebb lesz a két ország között a szakértelem és a tapasztalatok cseréje a gazdasági-kereskedelmi és turisztikai-kulturális színtér mellett az illegális migráció elleni küzdelemben is – írja a maroc.ma marokkói portál.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez