Légicsapások Egyiptomban – a hadsereg válaszolt a pénteki vérengzésre

Háromnapos gyász van Egyiptomban a pénteki merénylet után, amely több mint 230 életet oltott ki egy mecsetnél. Egyre több részlet derül ki az ország történetének legnagyobb terrortámadásáról. A hadsereg légicsapásokkal válaszolt. Párizsban az Eiffel-torony sötét maradt az este az áldozatok emlékére.

Az egyiptomi légierő a pénteki terrortámadás helyszíne körüli hegyeket bombázta. Biztonsági források szerint ott bujkáltak a mecsetre támadó terroristák, akik  közül a hadsereg szóvivője szerint többet megöltek a légicsapások. Tamer Rifai ezredes arról is beszámolt, hogy a merényletnél használt járművek egy részét is sikerült megsemmisíteni, fegyverraktárakkal együtt. A rajtaütések folytatódni fognak a Sínai-félsziget északi részén – ígérte.

A fotó forrása: Al Arabiya
A fotó forrása: Al Arabiya

Abdel Fattah esz-Szíszi elnök is brutális katonai válaszról beszélt és elrendelte az összes vallási intézmény szigorú katonai-rendőri őrzését a Sínai-félszigeten. Az egyiptomi hatóságok biztonsági okokra hivatkozva lezárták a nemrég újranyitott rafahi átkelőt a Gázai övezet határán.

Közben újabb részletek derülnek ki az eddigi legvéresebb egyiptomi terrortámadásról. Több tucat fegyveres vette körül a pénteki ima alatt a mecsetet Bír-el-Abdban. Bombákat robbantottak, majd a menekülő embereket vették célba. Felgyújtották a környéken parkoló autókat is, hogy nehezítsék a menekülést és a mentést, azokra a mentőautókra pedig, amelyek mégis átjutottak, tüzelni kezdtek.

Hogy melyik szervezet áll a támadás mögött, még mindig nem tudják. A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy az Iszlám Állammal szövetséges Sínai Tartomány csoport, amely több száz rendőrt, katonát és civilt ölt meg a félszigeten 2013 nyara, vagyis Mohamed Morszi elnök elmozdítása óta. Hozzá köthető a Sharm el-Sheikből felszállt orosz repülőgép felrobbantása is 2015-ben – akkor 224 ember halt meg a fedélzeten.  Ugyancsak a Sínai Tartomány hajtott végre több támadást kopt keresztény templomok ellen. A mecsetben, amelynél a pénteki ima idején vérfürdőt rendeztek, főként szufik gyűltek össze. A szunnita iszlámnak ezt az ágát eretneknek tartja az Iszlám Állam, tavaly decemberben két idős képviselőjét le is fejezték a dzsihadisták. De a mecsettámadás áldozatai között katonák is vannak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez