Pápai mise Mianmarban, ahol a lakosságnak csak 1%-a katolikus – videó

Mianmar gazdasági fővárosában, Rangunban pontifikálta miséjét Ferenc pápa. Személyében az első katolikus egyházfő érkezett ebbe a vallásilag és etnikailag megosztott államba.

George Orwell itt volt brit rendőrtiszt a második világháború idején. Könyveiből sokat tanultak az itteni katonák, akik évtizedeken át brutális terrorral tartották fenn a rendet. Azóta Mianmar nyitott a világ felé. Az országban hivatalosan demokrácia van. A politikai vezető Aun Szan Szu Kji , aki Nobel-békedíjat kapott, mert szembeszállt a diktatúrával. A valóságos hatalom azonban továbbra is a hadsereg kezében van. Augusztusban a katonák megkezdték a rohingya kisebbség szisztematikus elüldözését az országból. Csaknem egymillió muzulmán kényszerült lakhelye elhagyására.

Ferenc pápát kérték a helyi keresztények, hogy ne használja a rohingya kifejezést, mert ezzel bajt hozna a többi vallási és nemzeti kisebbségre is. A hadsereg vezetője azt mondta a pápának, hogy Mianmarban senkit sem üldöznek vallási vagy nemzetiségi okból, de ez nyilvánvaló hazugság. A pápa kerülte ugyan a rohingya kifejezés használatát Mianmarban, de szót emelt a vallási és nemzeti kisebbségek jogainak védelmében. Ferenc pápa Mianmarból Bangladesbe utazik, oda, ahova a rohingya kisebbség tagjai menekültek a hadsereg üldözése elől.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez