200 ezer embert várnak Ferenc pápa nagymiséjére a ranguni sportpályán

“A pápa fiatal korában unalmas szónok volt és sohasem mosolygott, de most megváltozott! Szavainak komoly jelentőségük van és gyakran mosolyog. Ebből látszik, hogy szereti az embereket. Ez itt Ázsiában nagyon fontos!” – nyilatkozta őszentsége unokatestvére, aki több mint ötven éve missziós apáca Ázsiában.

Jelenleg Thaiföldön egy katolikus leány iskola igazgatónője Ana Rosa nővér, aki Ferenc pápa ázsiai útja alkalmából nyilatkozott az AFP hírügynökségnek. Thaiföldön éppúgy, mint Mianmarban, buddhista a lakosság többsége. A keresztények elenyésző kisebbségben vannak. Mindkét államban jelentős számú muzulmán él, akit vallása miatt üldöznek. A hadsereg brutális kampánya több mint félmillió muzulmán rohingyát késztetett menekülésre Mianmarból. A hadsereg vezetője ennek ellenére azt mondta Ferenc pápának, hogy vallása vagy nemzetisége miatt senkit sem bántanak Mianmarban.

A nacionalista vezetés, mely támaszkodik a befolyásos buddhista egyházra, idegeneknek tekinti a rohingya kisebbség tagjait, akiket a katonai diktatúra idején megfosztottak állampolgárságuktól is. Aun Szan Szu Kji, Mianmar névleges vezetője nemrég egyezményt kötött Banglades külügyminiszterével arról, hogy az elmenekült rohingya kisebbség hazatérhet szülőföldjére. Ferenc pápa azt szeretné elérni, hogy ezt az egyezményt be is tartsák a buddhista többségű Mianmarban. A katolikus egyház feje ezt követően Bangladesbe látogat. A keresztények itt is elenyésző kisebbséget alkotnak, de itt a muzulmánok alkotják a többséget, mely nemigen tolerálja a más vallású embereket. Ferenc pápa ázsiai útjával hangsúlyozni akarja, hogy vége a Vatikán Európa-centrikus felfogásának, hiszen ma már a a katolikus hívek többsége az amerikai kontinensen, Afrikában, illetve Ázsiában él – gyakran kisebbségben.

Fotó: SkyNews

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez