Jövőre már moziba is lehet menni Szaúd-Arábiában

Maga a kulturális miniszter jelentette be ezt a jelentős reformot, mely kapcsolódik a trónörökös elképzeléséhez: 21. századi modern állammá kell tenni Szaúd-Arábiát! A főmufti még januárban is kirohant a mozi ellen, mondván: ez elősegíti a fiúk és a lányok találkozását.

Ez a vegyülés erkölcstelen és züllött ifjúságot eredményez – hangsúlyozta a vallási vezető. Ennek ellenére Mohamed bin Szalmán úgy döntött : engedélyezi a mozit, mely eddig tiltott volt Szaúd-Arábiában. Nemrég egy libanoni énekesnő is fellépett nyilvánosan Rijádban és ezzel újabb tabu tűnt el: nők eddig nem szerepelhettek színpadon a sivatagi királyságban.

A reformok még egy fontos területen megindulnak jövőre: a nők is vezethetnek autót. Eddig lecsukták azokat a lányokat és asszonyokat, akik ilyesmivel próbálkoztak Szaúd-Arábiában, ahol a szigorú wahabita szekta szabályozta a mindennapi életet. A 32 éves trónörökös gyors változást akar, hiszen az alacsony olajár miatt Szaúd-Arábia kényszerhelyzetben van: modern állammá kell válnia, mert különben pénzügyi csőd fenyegeti. Ez a többi között azt jelenti, hogy nem alapozhatja a jövőjét a nyersanyagokra, hanem mindinkább az emberek tudására kell számítania. Akkor pedig nem lehet kizárni a nőket, akik általában jobban tanulnak és szorgalmasabbak a munkahelyeken, mint a férfiak. Jövőre tehát megkezdődik a szép új világ Szaúd-Arábiában: a nők autót vezethetnek és moziba is mehetnek. Ezek után az sincs kizárva, hogy az életük párját is maguk választhatják majd ki.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez