Új látnivalókat nyitnak meg a turisták előtt Luxorban

Konkrétan két olyan sírt, amelyet eddig csak a régészek láttak.

A két, 3 és félezer  sírt még a kilencvenes években fedezte fel egy német régész, de akkor az egyiptomi kormány úgy döntött, hogy lezárja őket. Most azonban, hogy mindent megragadnak a turisták odacsábítására, megnyitják a nagyközönség előtt.
A sírok a Királyok Völgyének közelében, Draa Abul Nagában találhatók, ahova nemeseket és tisztviselőket temettek. A 18. dinasztia idejéből származnak, festett, fából készült maszkok, kis szobrok vannak bennük, falfestmények díszítik őket. De a legnagyobb vonzerejüket egy gyolcsba csavart múmia jelenti – úgy gondolják, egy magas rangú hivatalnok múmiája.

Egyelőre még nem tudni, hogy pontosan mikortól engedik be a turistákat, az egyik sírt még nem is ásták ki teljes egészében. Az újbóli feltárást egyiptomi régészek végzik, ezzel is új korszakot kívánnak nyitni a korábbi, külföldiek vezette feltárások után. A sírok megnyitása vitathatatlanul annak az offenzívának a része, amellyel a látogatók számát kívánják feltornászni a 2011-es felkelés előtti idők szintjére. A hivatalos becslések szerint a 2017-es számok meg is közelíthetik már a 2011 előttieket. Ezért keményen meg is dolgozott az egyiptomi kormányzat: az újabb és újabb régészeti felfedezések mellett sokat fektettek be a repterek biztonságosabbá tételébe is. Kétségkívül az olcsó egyiptomi font sem tesz rosszat a turizmusnak. Mindazonáltal még vannak országok, amelyek nem tanácsolják polgáraiknak, hogy az észak-afrikai országba utazzanak és az utóbbi idők merényletei, köztük a novemberi, 305 halottat követelő mecsettámadás után szinte mindenki fokozott elővigyázatosságra figyelmeztet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez