Korábban már többször megfenyegették az egyiptomi merénylet helyszínének lakóit

Egyiptom szeptember 11-éjének nevezi a sajtó a pénteki ima alatt elkövetett vérengzést a Sínai-félsziget északi részén. A merénylet halálos áldozatainak száma a hétvégén 300 fölé nőtt. Mint kiderült, az érintett falu, Bír el-Abed lakóit már korábban támadással fenyegették.

A fenyegetésről a falusiak az  Al-Masry Al-Youm című lapnak nyilatkoztak. Azt mondták, hogy megüzenték nekik: ha továbbra is tartanak szúfi szertartásokat, akkor végeznek velük. A szúfi a szunnita iszlám misztikus ága –  széles körben elfogadják, de a fundamentalisták eretneknek tartják a követőit.

A támadásban immár véglegesnek tűnő adatok szerint 305-en haltak meg, a sebesültek száma 128. Ez Egyiptom modern kori történetének legvéresebb merénylete. A körülbelül 400 hívőt befogadó mecset tömve volt a pénteki ima idején. Az egyik szemtanú szerint mindenkinek feltűnt az épület előtt parkoló három jármű. Gyakorlatilag a mecset három ajtaját állták el. 15 fegyveres szállt ki belőlük, négyen közülük az ajtókhoz siettek és gránátokat dobtak a mecset négy sarkába. Utána egyből mind tüzet nyitottak, válogatás nélkül lőttek mindenkire. A hívőkön pánik és rettegés lett úrrá.

A támadás egy másik túlélő szerint 25 percig tartott. Azokat, akik kijutottak a mecsetből, kergetni kezdték és fejbe lőtték. Amikor már mindenki a földön volt, a támadók benzinnel locsolták le, majd meggyújtották az épületnél álló kocsikat, aztán eltűntek. Akik életben maradtak, hívták a mentőket, akik perceken belül meg is érkeztek.

Egy harmadik túlélő szerint a falu lakóit körülbelül 10 nappal ezelőtt már figyelmeztették arra, hogy ne tartsanak szúfi szertartásokat, mert azok “ellentétesek az iszlámmal”.  “Azért jöttek, hogy megöljenek bennünket, mert szerintük mi nem vagyunk hívők” – mondta az egyik sebesült egy másik egyiptomi lapnak. Ő egyébként három golyóval a lábában fekszik a kórházban. Azt állítja, hogy nem is az egész falu a szufizmus követője. Az Al Arabiya szaúdi hírtelevízió szerint mindazonáltal a most megtámadott mecsetet, melyről a közhiedelem azt tartja, hogy a szúfi rend birtokában van, tavaly az AlNabaa című lapban egy támadás lehetséges célpontjának nevezte az Iszlám Állam. Egyiptomban háromnapos nemzeti gyászt hirdetett Szíszi elnök a támadás után, a légierő pedig a terroristák rejtekhelyeit bombázta.  

Fotó: Fox

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez