Az új osztrák kancellár első útja Brüsszelbe vezet

Kedden az Európai Unió vezetőivel tárgyal Sebastian Kurz, aki eddig hazája külügyminisztere volt. Jól ismeri tehát az EU-t, ahol kedvezően fogadták az osztrák kancellár gesztusát.

A kormányalakítás során Kurz hangsúlyozta: az uniós ügyek hozzá tartoznak. A külügyminiszter abban nem illetékes. A külügyminiszter, akit a Szabadságpárt jelölt, Közel-Kelet szakértő Bécsben.

Folyékonyan beszél héberül és arabul Ausztria új külügyminisztere, aki ellenzi a migránsinváziót

Közel-kelet szakértő Karin Kneissl, aki az osztrák diplomácia irányítója lesz a következő időszakban. Az 52 éves hivatásos diplomatát a szélsőjobboldali Szabadságpárt jelölte posztjára, de ő nem tagja a pártnak. Karin Kneissl nyolc évig dolgozott a külügyben, jelenleg oktatja a diplomáciát. A Szabadságpárt figyelmét akkor keltette fel igazán amikor határozottan bírálta Angela Merkel német kancellárt amiatt, hogy több mint egymillió bevándorlót engedett be az Európai Unióba 2015-ben.

Karin Kneissl jól ismeri a Közel-Keletet, ahonnan a menekültek és migránsok többsége érkezett. Gyerekkorát Jordániában töltötte, mert édesapja ott volt pilóta a jordániai légitársaság szolgálatában. Később a bécsi egyetemen arab szakon végzett. Tanult Izraelben is a Héber Egyetemen, ezenkívül a Georgetown egyetemen az USA-ban és az ENA főiskolán Franciaországban. Nyelvtudása és helyismerete tehát bőséges. Könyvet is kiadott “Az én Közel-Keletem” címmel. Ezzel kapcsolatban a Yedioth Ahronot című izraeli lap emlékeztet arra, hogy Ausztria leendő külügyminisztere a cionista mozgalmat a nácikkal rokonította. A könyv arra utal, hogy Herzl Tivadar, a cionizmus Budapesten született alapítója a németek nacionalizmusát tekintette alapnak akkor, amikor kidolgozta a cionista mozgalom irányelveit. Ezt a nézetet sokan a szemére hányták Izraelben.

A Yedioth Ahronot megjegyzi, hogy Netanjahu miniszterelnök kiváló viszonyt ápol Kurz leendő kancellárral. A Szabadságpárt már más tészta: Izrael államfője például hevesen bírálja a Szabadságpártot. Amikor Heinz Christian Strache, a Szabadságpárt vezére tavaly Izraelben járt, akkor Rivlin elnök kifakadt és bírálta mindazokat, akik szóba álltak vele. Strache ellátogatott a Jad Vasem múzeumba és bocsánatot kért a zsidóktól a holokauszt miatt. A Yedioth Ahronot ezek után valószínűtlennek tartja, hogy megismétlődne az, ami 2000-ben történt. Akkor Ehud Barak miniszterelnök visszahívta Izrael nagykövetét Bécsből, tiltakozásul amiatt, hogy a Szabadságpárt bekerült a kormányba. A jobboldali Benjamin Netanjahu jóval megértőbb a szélsőjobboldallal szemben baloldali elődjénél.

Fotó: Ausztria új külügyminisztere / Sputnik International

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez