Több százan szöktek meg a Boko Haram fogságából Nigériában

Erről a nigériai hadsereg számolt be. Jelentése szerint több mint 700 emberről van szó, akiket a nyugat-afrikai ország északkeleti vidékén tartott fogva az iszlamista lázadó szervezet.

A hadsereg szóvivője szerint a Csád tó szigetein keresztül menekültek Monguno városába, Borno államba a korábban elrabolt, majd kiszabadult emberek. A BBC tudósítója arra hívja fel a figyelmet, hogy a katonák állítását független forrásból nem sikerült megerősíttetni, valószínű, hogy a szökések nem egyszerre történtek, hanem hosszabb idő alatt. A nigériai hadsereg facebook-oldala szerint a megszökött parasztokat, halászokat és családtagjaikat a mezőgazdaságban dolgoztatták fogva tartóik. Két nő közülük egészséges babának adott életet a szökés óta a hadsereg egyik kórházában.

A hadsereg szerint mostani lázadóellenes műveletük, a Mélyütés II. meggyengítette a Boko Haramot. Újévi üzenetében Muhammadu Buhari elnök egyenesen úgy fogalmazott, hogy a szervezetet legyőzték. A Mélyütés 2. célja a lázadók infrastruktúrájának, kommunikációs központjainak, bombagyártó helyeinek, fegyverkészletének megsemmisítése. Az ebben elért sikerek miatt hagyták el a lázadók korábbi állásaikat és vált lehetővé a több mint 700 ember szökése – írta Facebook-posztjában a hadsereg szóvivője. Aki hozzátette, hogy a megszökött embereket átvilágítják, nem rejtőzködnek-e köztük iszlamista fegyveresek.

A szélsőséges iszlamista Boko Harammal vívott harcokban több mint húszezer ember vesztette életét Nigériában az elmúlt nyolc évben, és több mint 2,6 millió embernek kellett elmenekülnie otthonából. Jóllehet a hatóságok szerint a csoport egyre gyengül, az elmúlt hónapokban jó pár esetben hajtott végre támadást katonai és civil célpontok ellen.

Fotó: nigériai menekültek Nigerben, Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez