A kisebbségek tartanak az új ukrán milíciától, melyet a belügyminiszter is támogat

Nacionalna Druzsina a neve az új félkatonai alakulatnak, mely főnixmadárként született újjá Ukrajnában. Elődje az az Azov zászlóalj volt, amely nacionalista önkéntesekből toborozta a híveit és az orosz fronton harcolt 2014-ben a helyi milíciák ellen a Don-medencében.

Az ukrán nacionalisták eszményképüknek tekintik Sztyepan Banderát, aki a második világháború idején a nácikkal is együttműködött. Az ukrán bandák akkoriban brutálisan léptek fel a zsidók és a lengyelek ellen. Ukrajna ma is soknemzetiségű állam: jelentős számú zsidó, lengyel és magyar kisebbség él itt. Nem beszélve az oroszokról, akik ellen a Nacionalna Druzsina létrejött.

Ukrajna nemrég olyan nyelvtörvényt fogadott el, mely sérti a nemzeti kisebbségek jogait. Ez ellen Magyarország, Lengyelország és Románia is tiltakozott. Minthogy Ukrajnában választási kampány zajlik a gazdasági válság kellős közepén,  a nacionalizmus fontos ütőkártya valamennyi politikai erő számára. Ezért is aggasztó, hogy a jelenleg 600 fős Nacionalna Druzsina a belügyminiszter teljes támogatása mellett masírozik Kijev és más nagyvárosok utcáin Ukrajnában.

Fotó: Twitter

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez