Az Egyesült Államok kész tárgyalni Észak-Koreával

Ezt a dél-koreai államfő közölte. A Kék Ház – Szöulban így hívják az elnöki palotát – egyelőre nem árult el részleteket arról, hogy mit is jelent ez a tárgyalási szándék.

Mike Pence alelnök képviseli az USA-t a téli olimpián, de ő nem volt hajlandó szóba állni Észak-Korea elnökével. Sőt el sem ment arra a vacsorára, melyen Észak-Korea államfője is részt vett. Később egyeztetési problémákra hivatkozott az USA alelnöke, aki Donald Trumphoz hasonlóan többször megfenyegette katonai akcióval Észak-Koreát. A katonai akcióról maguk az amerikai katonák lebeszélik Donald Trumpot. Ugyanez az álláspontja Kínának és Oroszországnak is, melyek állandó kapcsolatba állnak Észak-Koreával.

Az ifjú diktátor sikeres mosolyoffenzívát hajtott végre Délen. Elküldte húgát, a vezetés befolyásos tagját a téli olimpia megnyitójára. A diplomácia nyitás eredményes volt: Kim Dzsongun húga meghívta Mun Dzsein dél-koreai elnököt Phenjanba. Dél-Korea államfője a meghívást elfogadta. Mindez komoly előrelépés ahhoz képest, hogy nemrég még a háborúra készülődtek a Koreai-félszigeten. Most viszont díszszázad fogadta Kim Dzsongun húgát Phenjanban, amikor hazatért sikeres diplomáciai küldetéséből Szöulból. Az ifjú diktátor álma állítólag az, hogy fogadja őt a Fehér Házban az Egyesült Államok elnöke. Ettől még messze vagyunk, de Dél-Korea elnöke nyilván nem a levegőbe beszélt, amikor azt állította : az USA kész a párbeszédre Észak-Koreával.

Korábban az amerikaiak ennek előfeltételéül azt szabták, hogy Észak-Korea állítsa le nukleáris és rakétaprogramját. Kim Dzsongun erre nyilvánvalóan nem hajlandó. Peking a kettős lemondást javasolja a két félnek: Észak-Korea állítsa le nukleáris és rakétafejlesztési programját, cserébe az USA ne rendezzen nagyobb hadgyakorlatot a Koreai-félszigeten és környékén. Ezeket a hadgyakorlatokat ugyanis Észak-Korea úgy értelmezi – valószínűleg nem alaptalanul -, hogy az amerikaiak így készülnek fel egy katonai megelőző csapásra a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszerrel szemben. Az amerikaiak az olimpia miatt elhalasztották a nagy hadgyakorlatot, de eddig fogadkoztak: amint véget érnek a versenyek, máris megkezdődik a nagy közös amerikai – dél-koreai hadgyakorlat. Hamarosan kiderül, hadgyakorlat lesz-e vagy tárgyalás. Dél-Korea elnöke mindenesetre abban reménykedik: az USA és Észak-Korea oly sok év után végre legalább szóba áll egymással…

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez