Azonnali hatállyal lemondott Dél-Afrika korrupcióval gyanúsított elnöke

Jacob Zumát saját pártja, az ANC többször is felszólította a távozásra, de az elnök nem mozdult.

A 75 éves elnök kilencéves hatalma idején átélt már egy-két komoly válságot. Azt gondolta, hogy ez most is így lesz. Tévedett. A rendőrség lecsapott a dúsgazdag Gupta családra, amelyhez évtizedek óta szoros kapcsolat fűzte a Dél-afrikai Köztársaság elnökét. Jacob Zuma megértette: vége a játszmának! Az apartheid elleni harc egyik hőse dicstelen körülmények között távozott.

Évek óta vádolták korrupcióval: elsősorban a Gupta családdal kapcsolatban. Dél-Afrika leggazdagabb indiai családja bőkezűen szponzorálta Zuma elnököt, akinek viharos magánélete csak úgy nyelte a pénzt. A zulu törzshöz tartozó Jacob Zuma négy hivatalos feleséget tartott, de ezenkívül számtalan nővel folytatott viszonyt. A pletykalapok szerint több mint húsz gyermeke van. Mindez sokba került és az elnök sokat is költött. A híresen korrupt dél-afrikai elit soraiban is feltűnt ez, annál is inkább, mert a szavazóbázist jelentő városi fekete tömegek életszínvonala egyáltalán nem növekedett az elmúlt években. A növekvő elégedetlenség miatt pártja úgy döntött: megszabadul Jacob Zumától.

Ki lesz az utóda? Cyril Ramaphosa alelnök, aki szintén régi motoros az ANC kormánypártban. Ahol azonban egy időben alulmaradt a politikai belharcokban. Bánatában üzletember lett és nem is sikertelen. Most a Dél-Afrikát kormányzó párt azt reméli tőle: gazdasági felemelkedést hoz nemcsak az elitnek, de annak a több millió fekete választónak is, aki kiábrándult a hatalomból, mely ígéreteit a fekete többség felemelkedéséről kizárólag saját magára vonatkoztatta Dél-Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez