Szorul a hurok Netanjahu körül

Izrael miniszterelnökének hét bizalmasát vette őrizetbe a rendőrség: azzal gyanúsítják őket, hogy akadályozták az igazságszolgáltatás munkáját. Benjamin Netanjahu ellen négy korrupciós perben folyik vizsgálat.

A rendőrség nemrég bejelentette: két ügyben elég bizonyítékot gyűjtött össze ahhoz, hogy a vádemelést javasolja Izrael főügyészének. Most egy másik korrupciós ügy kapcsán vették őrizetbe Netanjahu barátait. Nir Heifetz és Shaul Elovitch egyaránt nagyon közel állt Izrael miniszterelnökéhez. Ráadásul Elovitch nejét és fiát is letartóztatták. Ez a korrupciós ügy a sajtót érinti: Netanjahu állítólag megígérte barátjának, hogy lenyomja a konkurenciát, ha cserébe a médiája őt népszerűsíti majd.

Izraelben rendszeresen tüntetnek Benjamin Netanjahu lemondását követelve. A kormányfő megérezte a bajt és előre menekült: még az őrizetbe vételek előtt “boszorkányüldözésről” beszélt. A rendőrséget elfogultsággal vádolta meg. Izrael főügyésze csak hónapok múlva dönt arról, hogy megindítja-e a vádeljárást Benjamin Netanjahu ellen.

Izraelben az ellenzéki sajtó amiatt is bírálja a miniszterelnököt, hogy Münchenben, a biztonsági világfórumon nem állt ki elég határozottan Lengyelország új kétértelmű politikájával szemben a holokauszt ügyében. Netanjahu ugyan botrányosnak és vérlázítónak nevezte a lengyel törvényt, de óvakodott attól, hogy az államközi kapcsolatok szintjére emelje ezt a problémát. Izrael miniszterelnöke azt hangsúlyozta Münchenben, hogy függetlenül az új lengyel törvénytől, a két állam kapcsolatai jók és a jövőben is együtt kívánnak működni.

Közben viszont Lengyelország izraeli nagykövetségének falára horogkereszteket mázoltak. Münchenben pedig egy izraeli újságírónő arról faggatta Mateusz Mazowiecki miniszterelnököt, hogy bíróság  elé állítják-e Lengyelországban, ha beszámol arról, hogy a nagymamája hogy lett a holokauszt áldozata? A lengyel miniszterelnök nemmel válaszolt, de arról beszélt, hogy a holokausztot nemcsak a németek csinálták, hanem lengyelek, oroszok, ukránok és zsidók is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez