Trump a hadsereget akarja bevetni a mexikói határon

Amíg nem épül meg a kerítés a hosszú USA-mexikói határon, addig katonákkal kell megerősíteni a határok őrizetét – közölte Donald Trump. Jellemző módon épp akkor, amikor a balti államok vezetőit fogadta.

Korábban Trump kérdésessé tette, hogy az USA megvédi-e a NATO keleti határán levő államokat az orosz fenyegetéstől, most azonban sietett megerősíteni: mind Észtország, mind Lettország és Litvánia számíthat az amerikai katonákra.

Donald Trump azt is közölte: megbeszéli Jim Mattis hadügyminiszterrel, hogy miképp lehet megerősíteni a NATO keleti határait. Lengyelországban és a balti államokban, valamint Romániában nyilvánvalóan örömmel hallgatták Trump szavait. A fő üzenet azonban Mexikónak szólt: katonák fognak járőrözni a határon, ahol az illegális bevándorlók többnyire csoportosan próbálnak bejutni az Egyesült Államokba.

Ilyen még nem volt, vagy csak nagyon ritkán – hangsúlyozta Twitter-üzenetében az USA elnöke, aki elődjét, Barack Obamát és Mexikót hibáztatja az illegális bevándorlás miatt. Az elnök közölte: Mattis hadügyminiszterrel tisztázza a részleteket. Csakhogy jogilag meglehetősen problematikus a hadsereg bevetése, hiszen az alkotmány szerint az USA területén erre nem kerülhet sor. Kivételek persze lehetnek, de Trumpnak meg kell győznie a washingtoni kongresszust, hogy szükség van erre a lépésre. Rutinos rókaként a közvéleményt a médián keresztül próbálja feltüzelni, hogy a honatyáknak ne legyen más választásuk, mint támogatni új ötletét: bevetni a hadsereget a mexikói határon.

Mexikó nagykövete máris tiltakozott. Mexikó külügyminisztere elutasította a javaslatot. Trump azzal zsarolja Mexikót: ha nem egyezik bele a határ szigorú védelmébe, akkor az USA felmondja az észak-amerikai államok vámunióját! Trump látványpolitizálása újabb fordulóponthoz érkezett, hiszen a hadsereg bevetése az ország területén egy jogi határ átlépését jelentheti – márpedig az alkotmányjogra nagyon ügyelnek az Egyesült Államokban. Korábban az amerikai elnökök a Nemzeti Gárdát mozgósították, hogy megerősítsék a határvédelmet. Így tett Obama 2010-ben, ifjabb George Bush 2006-ban és 2008-ban. Donald Trump ennél jóval tovább akar menni, felidézve azokat az időket, amikor az USA fegyverrel hódította meg a mexikói határvidéket a XIX. században.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez