Légitámadás egy iráni támaszpont ellen Szíriában – 14 ember meghalt

Damaszkuszban az Egyesült Államokat tették felelőssé a légitámadásért, de a Pentagon cáfolt. Moszkvában azt állítják: két izraeli F 15-ös harci gép támadta meg a támaszpontot Homsz városának közelében.

Az izraeliek már korábban is támadták ezt a támaszpontot, mert az irániak drónközpontja itt van Szíriában. Jeruzsálemben nem nyilatkoztak az ügyről. Korábban az izraeli légierő távozó főnöke elismerte: több mint száz bevetésben hajtottak végre támadásokat Szíria területén, amióta ott kitört a polgárháború 2011-ben. Aszad elnök egyik fő szövetségese – Oroszország mellett – Irán. Ez nyugtalanítja Izraelt, hiszen Irán nem hajlandó elismerni a zsidók államának létezési jogát sem.

Közben Amerika Oroszországot vádolja az újabb vegyi támadásért Szíriában

Mintegy 70 ember meghalt, amikor vegyifegyvert vetettek be Duma városában, melyet Aszad elnök ellenfelei tartottak az ellenőrzésük alatt. Washingtonban a külügy közölte: Oroszországot tartja felelősnek az újabb vegyi támadásért, mely Szíriában történt. Korábban az oroszok látták el tiltott vegyi fegyverekkel az idősebb Aszad elnök hadseregét. A nyugati hatalmak felszólítására ezeket a vegyi fegyvereket állítólag megsemmisítették – méghozzá orosz szakértők irányításával.

A 2011-ben kitört polgárháborúban azonban többször is vegyi fegyvereket vetettek be Aszad ellenfeleivel szemben. Amerika mindig az oroszokat gyanúsította. Az egyik ilyen támadás után az amerikaiak elpusztítottak egy katonai támaszpontot Szíriában, ahol állítólag vegyi fegyvereket gyártottak és tároltak – orosz felügyelet mellett. Moszkva természetesen mindent tagad, de a jelenlegi feszült viszonyban ez újabb mélypontot jelent. Oroszország egyébként kilépett a vegyi fegyvereket ellenőrző nemzetközi szervezetből, mert Szkripal exezredes ügyében azzal vádolták meg, hogy idegmérget vetett be az orosz titkosszolgálat híres árulója ellen Nagy-Britanniában.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez