Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem ítélte el a Szíria elleni légicsapást

105 amerikai, brit és francia rakéta csapódott be Szíriában és ezért Oroszország a Biztonsági Tanács összehívását kérte. Csak Kína és Bolívia szavazott mellette, így a BT nem fogadta el az orosz indítványt a nyugati hatalmak katonai akciójának elítéléséről.

Nikki Haley, az USA ENSZ képviselője kijelentette: fenntartjuk a nyomást Szírián, mert a vegyi fegyverek alkalmazását elfogadhatatlannak tartjuk. A szombati akcióval sikerült megsemmisíteni Szíria vegyifegyver-állományának egy részét. Putyin orosz elnök szombaton közölte: a nyugati légicsapás Szíriában az ENSZ-alapokmány megsértése. Azért nyilatkozhatott így az orosz elnök, mert a Biztonsági Tanács nem hagyta jóvá az akciót, melyet az USA, Anglia és Franciaország hajtott végre szombaton hajnalban Szíriában – hangsúlyozta Putyin. Az orosz elnök szerint újabb menekülthullám indulhat el Szíriából a nyugati nagyhatalmak légicsapása miatt.

A közös amerikai-angol-francia légicsapás, melyet katonai célpontok ellen hajtottak végre Szíriában szombaton hajnalban, elérte a célját – értékelt a Pentagon Washingtonban. Több mint száz rakétát észlelt a szíriai légvédelem, melyet oroszok irányítanak. A légvédelem sok rakétát lelőtt – közölte a hadügyminisztérium Moszkvában, ahol egyúttal hangsúlyozták: következményei lesznek a nyugati hatalmak akciójának. Trump elnök rövid televíziós beszédben indokolta meg az akciót, mely azért büntette meg Szíriát, mert Aszad elnök hadserege vegyi fegyvereket vetett be a polgári lakosság ellen. Trump Oroszországot is bírálta, hiszen az oroszok 2013-ban letették a nagyesküt: Aszad hadserege minden tiltott vegyi fegyvert megsemmisített. Tavaly már volt egy hasonló támadás, de úgy látszik, hogy abból nem tanultak – mondta Jim Mattis amerikai hadügyminiszter.

A szíriaiaknak és az oroszoknak volt idejük felkészülni a támadásra: sok katonai támaszpontot kiürítettek. Az orosz flotta elhagyta bázisát Szíriában. Így a kár valószínűleg nem jelentős. Sokkal inkább szimbolikus akcióról volt szó: Trump, May és Macron közös légicsapása azt kívánta hangsúlyozni, hogy Aszad átlépett egy határt a vegyi fegyverek bevetésével, és ezt a nyugati nagyhatalmak nem fogadják el. Korábban Szaddám Huszein iraki elnök vetett be tiltott vegyi fegyvereket a polgári lakosság ellen. A bíróság ezzel is indokolta a halálbüntetést, melyet azt követően mondtak ki az iraki diktátorra, hogy az USA lerohanta az országot. Szaddám Huszeint felakasztották.

Szíriában 2011 óta tart a polgárháború, melyben az oroszok és Irán Aszad elnököt támogatják, míg a nyugati hatalmak a szíriai államfő bukását kívánják elérni. Az USA és Oroszország nyíltan szemben áll ebben a konfliktusban, mely háborús kihívást jelent. Ezért az orosz vezérkari főnök és a NATO Európában állomásozó fegyveres erőinek parancsnoka, egy amerikai tábornok találkozót tervez, hogy elkerüljék a közvetlen összecsapást. 2013 óta nem volt ilyen magas szintű találkozó amerikai és orosz tábornokok között. Közben azért a forró drót működik: a Fehér Ház és a Kreml egyeztet az akciók előtt, nehogy komolyabb konfliktus bontakozzon ki egy olyan szimbolikus légicsapás miatt, mint amilyen Szíriában történt szombaton hajnalban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez