Összehangolt templomtámadások a világ legnépesebb muszlim országában

Indonéziában összesen 11 ember halt meg a három támadásban, melyek mindegyikét öngyilkos merénylő követte el vasárnap.

Ez volt az elmúlt évek legvéresebb merényletsorozata a BBC szerint a világ legnépesebb muzulmán többségű országában. Mindhárom támadás mögött ugyanaz a család állt – jelentette a helyi média. Egy anya és két gyermeke robbantott az egyik templomban, míg az apa és a két fiú két más templomot vett célba. Az egyik gyerek mindössze 9 éves volt. A hatóságok szerint nemrégiben jöttek vissza Szíriából.

A három merénylet között csak percek teltek el Indonézia második legnagyobb városában, Surabayában, Jáva szigetén. Az egyik helyszín a Santa Maria katolikus templom volt, ott az egyik támadó is meghalt a robbanásban. Egy másik helyen, egy pünkösdista templomban sikerült időben hatástalanítaniuk a bombákat a tűzszerészeknek. Jóllehet elkövetőként az Iszlám Állam jelentkezett, a hatóságok arra gyanakszanak, hogy az egyik követője, a Dzsemaa Ansarut  Daulah áll a háttérben.

A helyi rendőrség szerint 11 ember halt meg, a Reuters több mint 12 áldozatról tud. Körülbelül 40 sebesültet vittek kórházba, köztük rendőröket is. A vasárnapi miséket a többi városban rendőrök vigyázták.

Jóllehet Indonézia lakossága főként muzulmánokból áll, jelentős buddhista, hindu és keresztény kisebbség is lakja az országot. Az utóbbi ellen több támadást is végrehajtottak az elmúlt hónapokban. A mostanit megelőzően legutóbb februárban vették célkeresztbe a keresztényeket, Slemanban karddal támadt egy gyülekezetre egy férfi. Mindazonáltal a legvéresebb merénylet 2002-ben volt, Balin, amikor egy robbantássorozat 202 áldozatot hagyott maga után – főleg külföldi turistákat. Tavalyelőtt négy halottat követelt egy fegyveres öngyilkos támadás.

Egy ideje egyre aktívabbak az iszlamista fegyveresek a kiterjedt szigetvilágban. Néhány nappal ezelőtt az indonéz biztonsági erők öt tagját ölték meg Jakartában, amikor bebörtönzött iszlamisták fellázadtak és túszul ejtettek egy rendőrt. A tűzharcban egy fogoly is meghalt.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez