Vízum híján Putyin barátja, Roman Abramovics nem térhet vissza Angliába

A Chelsea csapatának tulajdonosa nem ült a díszpáholyban amikor csapata megnyerte az Angol Kupát. A londoni lapok nyomozásba kezdtek, és hamarosan kiderült : baj van Roman Abramovics brit vízumával, mely a múlt hónapban lejárt.

Az orosz milliárdos, akinek vagyonát 9,3 milliárd fontra becsülik Londonban, jelenleg szülőhazájában tartózkodik arra várva, hogy a brit belügy meghosszabbítsa vízumát. A londoni lapok értesülései szerint az Egyesült Királyság 13. leggazdagabb emberét nem akarják kitiltani Nagy-Britanniából – mint ahogy az néhány Putyinhoz közelálló orosz oligarchával megtörtént -, de éreztetni akarják Roman Abramoviccsal és magával az orosz elnökkel, hogy London a Szkripal-ügy után minden orosz vízumot szigorúbban ítél meg, mint korábban.

Roman Abramovics már régóta Londonban él, Kensingtonban 125 millió fontért vett egy kastélyt. Vidéken is van birtoka, ahol vendégül szokta látni Putyin elnököt, ha Nagy-Britanniába látogat. Csakhogy mostanában az orosz elnök nem épp népszerű az Egyesült Királyságban, ahol számtalan szankció sújtja Oroszországot. Egész lista van azokról a Putyinhoz közelálló oligarchákról, akik nem léphetnek be Nagy-Britannia területére.

A brit képviselőház külügyi bizottsága hétfőn felszólította Theresa May kormányát: ellenőrizze szigorúbban az orosz oligarchák pénzmosási akcióit Londonban! A brit katonai hírszerzés főnöke nemrégiben azzal vádolta meg Oroszországot és személyesen Putyin elnököt, hogy beavatkozik nyugat-európai államok belügyeibe. Miközben a britek egyre keményebben lépnek fel az oroszokkal szemben, a németek annál békülékenyebbek. Angela Merkel kancellár Putyin vendége volt pénteken Szocsiban. Az orosz államfő virágcsokorral köszöntötte a kancellár asszonyt, aki cserébe oroszul társalgott vele. Mindketten jól beszélik egymás nyelvét, mert Angela Merkel Leningrádban /ma Szentpétervár / folytatta fizikusi tanulmányai egy részét, míg Putyin a nyolcvanas években Drezdában szolgált a KGB-ben, az akkori NDK területén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez