Orosz és azeri pénzmosás Londonban

Ellenőrizzék jobban Putyin barátainak londoni pénzmosását! – követelik a brit parlament külügyi bizottságának tagjai, akik el akarják zárni az orosz titkosszolgálat pénzcsapjait az Egyesült Királyság fővárosában.

A bizottság tagjai felszólítják Theresa May kormányát, hogy nézzen utána annak, hogy az orosz elnök emberei milyen hatalmas pénzeket mozgatnak a városban. Minderről már a Panama Papers leleplező akció is beszámolt, de akkor Londonban nem tartották aktuálisnak a fellépést. Most viszont Szkripal ezredes ügye kicsapta a biztosítékot, mert az orosz katonai hírszerzés egykori személyzeti főnökét a lányával együtt mérgezte meg az orosz titkosszolgálat Nagy-Britanniában. Már mindkettőjüket kiengedték a kórházból, de a képviselőház külügyi bizottsága el akarja zárni az orosz titkosszolgálat londoni pénzcsapjait.

Közben kiderült: pénzmosással gyanúsítják az azeri királylányok ügyeit intéző ügyvédi irodát Londonban. Leila és Arzu Alijevnek semmiféle politikai kapcsolata nincs! – állította a Child&Child londoni iroda, mely a két azeri nő jogi ügyeit intézte. Egészen pontosan az Exaltation Limited offshore cég bejegyzését intézte a brit Virgin-szigeteken, az ismert adóparadicsomban. Mindez még a Panama papírok közzétetele idején derült ki – írja a londoni Guardian, mely részt vett a nagy leleplezési akcióban. Most először fordul elő Nagy-Britanniában, hogy egy ilyen ügynek jogi következménye is lett. Az ügyvédi irodát kérdőre vonják amiatt, hogy miért nem vette észre a pénzmosás lehetőségét, hiszen Azerbajdzsán urával szemben számtalanszor megfogalmazódott ez a gyanú. Nyilván tudtak erről a londoni ügyvédi irodában is, hiszen azért írták Alijev elnök két lányáról, hogy nincs semmiféle politikai kapcsolatuk!

Akkor viszont nem világos, hogy az idősebb királylány, Leila miből vásárolt 17 millió fontért kastélyt Hampsteadben, London egyik igen jól szituált negyedében. Ezen kívül állítólag luxusingatlanjai vannak az Öböl-menti olajmonarchiákban és Moszkvában is. Leila Alijev ugyanis korábban az orosz fővárosban nyomorgott – akkor még férje oldalán. Emin Agalarov popsztár és dúsgazdag vállalkozó volt Azerbajdzsánban és Oroszországban. Meg persze az elnök veje. Ez nem különösebben nagy hátrány Azerbajdzsánban sem.

Az álomházasság azonban véget ért, és az idősebb királylány Londonba költözött. Ahol a húgával együtt megalapították az Exaltation Limited-et. Mivel foglalkozik a cég? Valójában kinek a tulajdona? Ezekre az apróságokra nem volt kíváncsi a londoni ügyvédi iroda. Leila Alijev állítólag aranybányákban érdekelt és persze luxusingatlanokban a világ bármely részén. Befolyásos barátai is akadnak Londonban: András herceg, Erzsébet királynő kedvenc fia, lord Mandelson, aki ipari miniszter volt a Munkáspárt kormányában, és Elizabeth Murdoch a sajtócézár lánya, aki aktívan részt vesz a bizniszben is. Ilyen körülmények között a pénzmosás gyanúja nem nyugtalanítja különösebben a két azeri királylányt. Különösen, miután az új CIA főnök szenátusi meghallgatásán kiderült: Alijev elnök jóban van Gina Haspellel, aki a Szovjetunió bukása idején a rezidencia főnöke volt Bakuban! Ő intézte el, hogy az idősebb Alijev – aki a majd mindenható Politikai Bizottság tagja volt Moszkvában -, semmi perc alatt átigazolt az amerikaiakhoz. Az Alijev királylányoknak így aligha lehetnek álmatlan éjszakáik amiatt, hogy Londonban beidézték azt az ügyvédi irodát pénzmosás gyanújával, mely az ő offshore cégük alapító okiratát készítette az adóparadicsomban, a brit Virgin-szigeteken.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez