Merkel Pekingben: a német kancellár 11. alkalommal tárgyalt Kínában

Európa és Ázsia legerősebb államainak vezetői találkoznak! – hangsúlyozta Hszi Csin-ping elnök.

Angela Merkel Hszi Csin-ping elnökkel tárgyalt Kínában, aki rámutatott: a német kancellár immár 11. látogatását teszi Kínában.! A két állam kereskedelmének az összege megközelíti a 180 milliárd dollárt. Németország legfőbb külkereskedelmi partnere immár nem Franciaország, hanem Kína. Ráadásul most Trump elnök önző nacionalista politikája egymás karjaiba kergeti a többi nagyhatalmat.

Merkel kancellár nemrég Putyin elnökkel tárgyalt Szocsiban. A német kancellár asszony mind Oroszországban, mind pedig Kínában nemcsak a kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt, de az iráni atomalkuról is. Trump ebből kilépett, de a többi aláíró állam /Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína/ igyekszik megőrizni az atomalkut. Irán egyidejűleg közölte: a jövőben euróért adja az olajat.

Az USA szankciókkal akarja sújtani Iránt és azokat a cégeket, melyek Iránnal kereskednek. A francia olajóriás, melynek egymilliárd dolláros beruházása van folyamatban Iránban, máris közölte: felfüggeszti azt! Nem akar ugyanis kiszorulni az amerikai piacról. Az iráni atomalku kapcsán Merkel kancellár hangsúlyozta: Európa immár magára maradt! Egyedül – az USA nélkül kell megoldani a problémáit. Trump épp Oroszország és Kína elszigetelésével próbálkozik, de ehelyett azt éri el, hogy az Európai Unió közeledik Oroszországhoz és Kínához. Ebben az új európai diplomáciában Angela Merkel jár az élen, aki Oroszország után Kínában tárgyalt, hogy megmutassa Donald Trumpnak: van alternatívája az atlanti együttműködésnek!.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez