Több tigrist tartanak fogságban az Egyesült Államokban, mint ahány szabadon él a világban

A vadállatok csupán 6 százaléka él állatkertekben vagy vadasparkokban, nagyobb részüket háziállatként tartják, kedvtelésből.

Csaknem 7.000 tigris él fogságban az Egyesült Államok területén, ez majdnem duplája a vadonban élő egyedek számának, 3890 állatnak. A fogságban tartott tigriseknek pedig mindössze 6 százaléka él állatkertekben vagy vadasparkokban, azaz olyan létesítményekben, amelyek megfelelnek az Amerikai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége által felállított szigorú követelményeknek.

000tiger37

A legtöbb nagymacskát kedvtelésből, „háziaállatként” tartják, olyan körülmények között, amelyek veszélyeztetik az egészségüket és az emberekre nézve is kockázatosak. A Humane Society fogságban tartott vadállatokért felelős igazgatója, Leahy Debbie a Gurdiannak elmondta: „1990 óta több száz veszélyes incidens történt nagymacskákkal az Egyesült Államokban. Négy gyerek halt meg és többen elvesztették a végtagjaikat vagy szenvedtek más sérüléseket. Tizenkilenc felnőttet öltek meg az állatok és a csonkítások száma is számottevő.”

000tiger3

A magánterületeken, tenyésztőközpontokban és városi apartmanokban tartott vadállatok magas száma annak is köszönhető, hogy hat államban ( Észak-Karolina, Dél-Karolina, Wisconsin, Nevada, Alabama és Nyugat-Virginia ) nincs érvényes korlátozás a nagymacskák tartására. Tizennégy államban engedélyköteles, míg további 30 államban illegális a háziállatként való tartásuk. Az illegális kereskedelem és a tigristenyésztés pedig virágzik: Texasban például több, mint 2000 tigris lehet magánkézben a Texas Human Legislation becslése szerint – miközben a vadonban élő egyedek száma folyamatosan csökken a világon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez